Carmen van Praet en de fanfarenstrijd in Deinze

De Kunst- en Geschiedkundige Kring van Deinze brengt elk jaar een volumineus jaarboek uit dat doorgaans wordt volgeschreven door heren van een respectabele leeftijd. Het is dan ook opvallend dat deze keer een artikel werd opgenomen van de jonge Carmen Van Praet uit Astene. Zij studeert geschiedenis aan de Gentse Universiteit.

Haar artikel "Een valse noot in Deinze? De fanfarenstrijd in de tweede helft van de 19de eeuw" is het resultaat van een onderzoek  voor het vak historische praktijk. Voorzitter Willy Jonckheere van de KGK wees een aantal bronnen aan en vroeg haar meteen om het artikel te publiceren.

Carmen beschrijft dat de ideologische strijd tussen katholieken en liberalen in die periode wordt verdergezet in de verenigingen die aan beide zuilen waren gebonden. Dit geldt zeker voor de 'katholieke fanfaren Sinte-Cecilia" versus de liberale 'Harmonie Vooruit'. De oprichting van aparte fanfares in Deinze is overigens het rechtstreekse gevolg van politieke twisten, waarvan de (eerste) schoolstrijd het hoogtepunt vormt. De besturen van beide muziekmaatschappijen bestaan  uit respectievelijk enkel katholieken en liberalen.

Het artikel van Carmen Van Praet is één van de zestien artikels uit het jaarboek 2008. Geïnteresseerden kunnen het boek dat bestaat uit 502 bladzijden aanschaffen in het Museum van Deinze en Leiestreek, door lid te worden van de vereniging. Lid worden kan vanaf 15 euro en men krijgt er jaarlijks nog een viertal contactbladen bovenop.
  
De foto – die ons werd toegestuurd door KGK-bestuurslid Vic Wauters – werd genomen ter gelegenheid enige tijd geleden van de voorstelling van het jaarboek in het museum en groepeert een aantal auteurs en bestuursleden. Van links naar rechts zijn dat Trui Galle (secretaris), Veerle Van Doorne, Willy Jonckheere (voorzitter), Luc Goeminne (verborgen), Piet Cassiman, Luc Bauters en Paul Huys.
 
Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...