Tentoonstelling over Cyriel Buysse in Deinse bibliotheek

Eén van de hoogtepunten van de heemkundige kring 'Het Land van Nevele' was de realisatie in 2006 van een (reizende) tentoonstelling over Cyriel Buysse. Een hele ploeg mensen heeft er zowat één jaar aan gewerkt. De profielen werden gemaakt in het VTI Deinze. De tentoonstelling kreeg de steun van de gemeente Nevele, de provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Gemeenschap en het Cyriel Buysse Genootschap.

De tentoonstelling was al op heel wat plaatsen in Vlaanderen te zien en staat tussen 11 en 30 april opgesteld in de bibliotheek van Deinze.

Cyriel Buysse (1859-1932), geboren in Nevele, is één van de belangrijkste Vlaamse schrijvers. Werken als ‘Het recht van de sterkste’, ‘Het gezin van Paemel’ of ‘’t Bolleken’ behoren ongetwijfeld tot het Vlaamse erfgoed. Hij toonde in zijn vroege werk de schrijnende armoede in Vlaanderen op het einde van de 19de eeuw. Zijn latere werk is luchtiger.

De tentoonstelling omvat meer dan twintig panelen, die met foto’s en teksten een beeld geven van het Nevele uit de negentiende eeuw, de sociale toestanden van toen, de families Buysse en Loveling in Nevele, het leven en werk van de auteur zelf, tijdgenoten van Buysse zoals Maurice Maeterlinck en Emile Claus uit Astene, het naturalisme, de periode in Nederland, maar ook in Deurle en Afsnee… Er wordt ingezoomd op de rol die de auteur speelde in de sociale emancipatie van het arme Vlaanderen en zijn invloed op het theater en de literatuur in ons land.

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Ook klassen en andere groepen zijn welkom. 
Stefaan De Groote

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...