Speelgoed uit Deinze in Deinze

Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van het speelgoedmuseum in Mechelen wordt in samenwerking met verschillende lokale erfgoedverenigingen een reizende tentoonstelling gehouden, deze vind dus ook plaats bij ons in Deinze. Van 30 januari tot 1 maart 2009 kunt u in het museum van Deinze deze tentoonstelling bewonderen.
De tentoonstelling bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt een algemeen chronologisch overzicht gegeven van de spelcultuur in Vlaanderen van 1900 tot nu. In het tweede deel, dat wordt ingevuld door de heemkring zelf, wordt het lokale spelerfgoed onder de aandacht gebracht.

Op een ludieke manier worden resultaten van het onderzoek kenbaar gemaakt. Zo blijkt onder meer dat kinderen nu meer vrije tijd hebben dan 100 jaar geleden, maar dat ze eigenlijk veel minder spelen (gemiddeld minder dan 2 uur per dag). Kinderen spelen nu veel minder buiten dan vroeger, maar het belang van de tuin is wel aanzienlijk toegenomen. De komst van televisie en computer, meer verkeersdrukte en het onveiligheidgevoel zijn hierbij stuk voor stuk bepalende factoren.
De leefwereld van het kind werd doelbewust als inspiratiebron gekozen. Zo kan iedere bezoeker zich weer heel even kind voelen en terugblikken op de eigen kinderjaren

Ook speelgoed uit de regio wordt er tentoongesteld. De familie Van Assche uit de regio zal er ook aanwezig zijn met een paar pracht stukken uit hun verzameling. Hieronder een prachtig gerestaureerd “trapautootje” uit hun collectie.

Trapauto Van Assche - Deinze

http://www.moetjekijken.nl/gasten/geertvanassche/geertvanassche.html

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...