Deinze viert aanstelling Martin Carrette als stadsdichter

De officiële aanstelling van de eerste Deinze stadsdichter wordt gevierd op 26 februari in het Museum van Deinze en de Leiestreek. Deze avond, in aanwezigheid van oud stadsdichter van Gent Roel Richelieu Van Londersele, wordt gepresenteerd door Yves Van Durme. Zowel leerlingen van het Sint-Hendriks- en Zusters Maricoleninstituut, als van de Stedelijke Academie voor muziek, woord en dans leveren een bijdrage. Alle Deinzenaren zijn van harte welkom om deze aanstelling mee te vieren.

Martin Carrette werd geboren in een arbeidersgezin. Studeerde Germaanse Filologie aan de Rijksuniversiteit Gent en werkt sedert 1973 als leraar Nederlands-Engels aan het Sint-Hendriks- en Zusters Maricoleninstituut in Deinze. Schrijft poëzie, columns en ander proza, o.a. kortverhalen. Hij debuteerde in 2006 met zijn poëziebundel ‘Boswording’, waarover Luc Coorevits (Behoud de Begeerte) in het woord vooraf schreef: ‘Martin Carrette treedt met dit debuut als een klassiek dichter op de voorgrond. … Hij beheerst de stiel van dichter, en dat is, volgens Clem Schouwenaars, nog altijd in de eerste plaats een beeldhouwer die muziek schildert.’ Martin Carrette won in 2001 de Basiel de Craeneprijs voor debutanten. Sinds ‘Boswording’ won hij verschillende poëzieprijzen (Izegem, 2006, Harelbeke 2007, Merendree 2007, Stichting Eén-en-ander, Den Haag 2008). Met zijn bundel (Berghmans Uitgevers, najaar 2008) ‘echo’s van raveel e.a.’ lijkt Martin Carrette de woorden van Luc Coorevits te bevestigen: de bundel gaat niet over Roger Raveel, hij bestaat uit 12 triptieken, één ervan is een poëtische impressie bij het werk van Raveel. De bundel bevat verder ‘echo’s’ van andere kunstenaars (Emile Claus, Hugo Claus, Dylan Thomas, Panamarenko, Picasso, Da Vinci en de Deinze keramist Toin Delva).

Tekst: Guido Van Peeterssen – belg.be

 

Eerste stadsgedicht

kettinggedicht met binnenrijm

 

de aarde beefde hier niet. het is gemakkelijk dichter te zijn

waar puin geen puin is maar poen in een stad waar de huizen

stevig staan op het fundament van het grote gelijk. waar de aarde

nooit beeft is het gemakkelijk dichter te zijn, waar niet de aarde

maar alleen het woord voor opschudding zorgt. waar de aarde

niet beeft is het gemakkelijk dichter te zijn en in de taal te gaan

hakken en delven, uit de ruïne van zinnen het laatste woord

dat nog ademt te redden, o mirakel, in een stad waar de aarde

nooit beeft dichter te zijn en een woord te vinden, één woord,

met kracht 10 op de schaal van richter. zijn echo plooit zich

als een warme arm om de wereld, als een schokgolf van klank

van Port au Prince naar Port de Deinze en terug. zo eenvoudig

is het dichter te zijn in een stad waar de aarde niet beeft.

Martin Carrette

 

Meer info: Cultuurdienst

Gentpoortstraat 1, 9800 Deinze

09 381 95 10, [email protected]

www.deinze.be/stadsdichter

 

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...