130 wandelaars verkennen vogelparadijs Westerplas Hooglatem

Liefst 130 wandelaars konden zondagochtend op uitnodiging van nv Hooglatem het bufferbekken Westerplas en omgeving in Hooglatem (Sint-Martens-Latem) verkennen. Nv Hooglatem is de projectvennootschap die de bestaande woonwijk verder gaat ontwikkelen door een aantal inbreidingsgerichte stukken bouwgrond te verkavelen tot straten en buurten waar het aangenaam wonen is.


Zowat 130 wandelaars genoten van de natuurpracht in en rond de Westerplas in Hooglatem. Natuurpuntgids Peter Vanherp geeft uitleg bij de Herdwickschapen die het slik begrazen zodat de buffercapaciteit van de Westerplas op peil blijft.

Als onderdeel van deze toekomstvisie legde nv Hooglatem ook het 6,5 ha grote natuurgebied Westerplas aan om de bestaande woonbuurt en de toekomstige inbreidingen overstromingsvrij te houden.

Natuurpuntgidsen Peter Vanherp en Tom Embo maakten de wandelaars opmerkzaam op zeldzame watervogels zoals een brilduiker, tureluurs, pijlstaarteenden, bergeenden en Pontische meeuwen die ’s zomers naar de Zwarte Zee trekken. Herdwickschapen begrazen het slik zodat de buffercapaciteit van de Westerplas op peil wordt gehouden. Naast de aandacht voor de natuurrijkdom werd ook uitleg gegeven over het dijk- en sluizencomplex dat het 62 ha grote natuur- en woongebied overstromingsvrij houdt. De waterbeheersingwerken begonnen eind 2006 en werden midden 2009 voltooid. Deze werken vergden een investering van zowat 5 miljoen euro.

Bij een drankje in het wijklokaal Oase werd nog druk nagekaart over dit succesvolle initiatief.

Intussen loopt de verkavelingsaanvraag van nv Hooglatem voor 65 loten ter hoogte van de Keistraat. Deze aanvraag is de eerste fase in de ontwikkeling van 450 woningen. De goedkeuring hiervan is voorzien midden 2010. De kavels variëren van 280 m² tot 1015 m². De bouwdiepte schommelt tussen de 12 en 15 meter.

Nv Hooglatem lanceerde afgelopen weekeinde ook haar vernieuwde website www.hooglatem.be, waar de voortgang van het woon- en natuurproject op de voet kan worden gevolgd.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...