Deceder voor één dag groener

Op zaterdag 1 mei 2010, vindt in het park van DeCeder in de Parijsestraat 34 te Deinze onze jaarlijkse V.V.P.V. planten- en ruilbeurs plaats, en dit vanaf 10u00. In het mooie park rondom het vakantiecentrum, dat zich stilaan weer een kasteeltuin mag beginnen noemen, wacht u opnieuw een oogverblindend kleurenspel, een combinatie van voorjaarsbloeiers, éénjarigen, kruiden en tal van zeldzame vaste planten en heesters. De Vlaamse Vaste Planten Vereniging, afgekort V.V.P.V., bestaat dit jaar al 16 jaar en in onze regio Leie – Schelde ruim 2 jaar.

Ons driemaandelijks tijdschrift, de vele voordrachtavonden en de tuinreizen vormen uiteraard een belangrijk onderdeel van onze werking, maar voor regio Leie-Schelde is deze beurs toch een jaarlijks hoogtepunt. Ons doel is om op die dag de kooplustigen op deze beurs de gelegenheid bieden om plantjes te ruilen of te kopen en dit meestal voor een prikje.

De strenge winter heeft in vele tuinen zijn sporen nagelaten, jonge vaste planten en niet volledig winterharde exoten hebben het zwaar te verduren gekregen. Tijd dus om aan de slag te gaan en inspiratie op te doen om uw tuin in volle glorie te herstellen.

Vaste planten moeten regelmatig gescheurd worden om optimaal te groeien, en vele tuinliefhebbers scheppen er plezier in om zelf plantjes te zaaien en te stekken,… en als alles meezit, … hebben ze een massa planten te veel. De meeste standhouders zijn geen professionele kwekers maar liefhebbers, waarbij de hobby voor sommigen uitgroeide tot een passie. Zo kunnen zij exclusieve planten en eigen selecties aanbieden die je meestal niet vindt in het tuincentrum. Bovendien gaat het bij veel tuinliefhebbers om tuinoverschotten die zij verkopen voor heel weinig geld. De standhouders kunnen u ook veel vertellen over hun planten, precies omdat ze uit hun eigen tuin komen, je krijgt er gratis uitleg en advies over de standplaats, hoogte, bloeitijd en -kleur.

Het aanbod kan dus met enige fierheid “bijzonder” genoemd worden.

Ook is er een prachtige bonsai collectie te bewonderen en zijn er speciaal die dag verschillende workshops rond het thema. Een aantal kunstenaars tonen er hun ambachtelijke kunstwerken. Om 11u00 en 14u00 gaat er een Keltische bomenwandeling door met kruidenheks Epona.

DeCeder zelf doet zijn die dag ook zijn duit in het zakje. De kinderen kunnen zich uitleven op de 2 grote speeltuinen tot 4 en tot 12 jaar en speciaal voor deze dag is er krijgen kinderen onder de 12 jaar een gratis minigolf beurt aangeboden. In de voormiddag is er ook gelegenheid om kennis te maken met het prachtig vernieuwde zwembad.

‘In de cafetaria of op het terras kan je even verpozen met een lekker streekbiertje, een koffie en gebak of een ijsje’ laat Willy Eeckels, de directeur van het vakantiecentrum nog weten.

Iedereen die ook maar enige interesse heeft in natuur of bloemen en planten moet zeker eens langskomen, het belooft opnieuw een gezellige dag te worden.

Alle V.V.P.V.- leden bezoeken de beurs gratis, andere sympathisanten vanaf 16 jaar droppen 1 euro in het groene zakje.  Met uw aanwezigheid kan deze manifestatie opnieuw uitgroeien tot een leuke en onvergetelijke plantendag!

Voor alle info kan je terecht bij de Voorzitter Patrick Vander Vennet, via [email protected] of www.vvpv.be

 

Bijenvriendelijke planten.

Planten die aan honingbijen, hommels, vlinders, vliegen, kevers en andere insecten voedsel leveren in de vorm van stuifmeel en/of nectar, noemen wij drachtplanten. We vinden ze o.a. bij : kruidachtige planten, in land- en tuinbouwgewassen, in tuinen  en parken en bij de wilde flora.

Vroeger was het aanbod van drachtplanten in landbouwgebied veel groter als nu. Door chemische onkruidbestrijding en door allerhande chemische behandelingen van de zaden, ( hier denken we vooral aan maïs ! ) is er een opmerkelijke achteruitgang van  de insectenwereld in landbouwgebied!

Daarom wordt aan de bevolking eindelijk diets gemaakt dat het dringend noodzakelijk is om mee te werken aan de verbetering van het drachtaanbod. Zodoende delen de meeste provincies tegenwoordig gratis bloemenzaden uit. Zie bvb. www.oost-vlaanderen.be/bijen.

Daarom staat de Bijenvereniging ook met een infostand op dit evenement, waar wij u hartelijk welkom heten en u graag te woord staan voor bijkomende uitleg!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...