Oud speelgoed aan de Leie vertelt

“Oud speelgoed aan de Leie vertelt…” wordt een aangename tentoonstelling die iedereen zal boeien. Naast antieke trapauto’s zullen ook paardjes, soldaatjes, poppenkastpoppen, originele moules, catalogen,… terug te vinden zijn. In de tentoonstelling krijgt u niet alleen een mooi overzicht van speelgoed uit de oude tijd, tevens krijgt u ook info over wat alles voorstelt, hoe het werd vervaardigd, gepubliceerd, ‘gered’ en hoe het wordt gerestaureerd. Beslist een tentoonstelling die bij jong én oud zal aanslaan!

Speelgoed Torck

Dit alles gaat door in Huis De Leeuw, Machelendorp 7.
De hele maand november telkens in het weekend, dit van 10u tot 12u en van 14u tot 18u.

Verzameling Familie Van Assche – Meer info ivm deze verzameling kan je hier lezen – klik op lees meer

Verzamelen én restaureren van trapauto’s en ander oud speelgoed

Het ontstaan

Het begon bij onze grootvader Jozef Van Assche, lesgever carrosserie aan het VTI Kortrijk. In 1997 werd hij aangesproken door het speelgoedmuseum van Mechelen. Door mond aan mond reclame hadden ze vernomen dat hij goed overweg kan met de “plaate”, zoals dit in de volksmond werd gezegd. Zijn opdracht bestond erin om enkele restauratiewerken uit te voeren aan een trapauto van de Belgische Koninklijke familie. Zo gezegd zo gedaan…

De directieleden van het Speelgoedmuseum stonden er verstomd van hoe de trapauto nieuw leven werd ingeblazen. Dit horen we de dag van vandaag nog zeer dikwijls van personen die onze collectie met gerestaureerde trapauto’s komen bewonderen.

Als tegenprestatie kregen we een gehavende trapauto. Toeval of niet was het een trapauto van het Belgische speelgoedmerk Torck, uit Deinze. De gebouwen van deze speelgoedfabrikant waren amper 2 km verwijderd van de woonplaats van onze grootvader. Dit was dan ook het begin van een zéér uitgebreide collectie trapauto’s. De verzamelwoede sprak niet veel later ook zijn zoon (Geert) aan maar ook onszelf; zijn kleinzonen(Ward en Bert). Het verzamelen en restaureren van trapauto’s en ander oud speelgoed is nu een familieaangelegenheid geworden. Iedereen is even gepassioneerd door het oude speelgoed!

“Gezocht”

Vooraleer we de trapauto’s kunnen restaureren moeten we ze natuurlijk eerst in handen zien te krijgen. Ook dit is een hele opdracht! Veelal gaan we in het weekend naar rommelmarkten, (speelgoed)beurzen, antiekmarkten… op zoek naar trapauto’s en ander antiek speelgoed. Ook de goede relatie met handelaars, verkopers, collega-verzamelaars,… is bij het verzamelen van het speelgoed van groot belang! De laatste jaren is het internet hierbij onmisbaar, velen plaatsen hun speelgoed online. Maar de sfeer op de rommelmarkten in de vroege ochtend én het sociale gebeuren is dan weer niet terug te vinden op het internet!

Werkwijze van de restauratie

Na de aankoop van de trapauto’s starten we met het nemen van enkele foto’s. Ook achterhalen we de originaliteit via oude catalogen, foto’s, affiches en ander publiciteitsmateriaal. Daarna begint het echte werk: demonteren, uitbuilen, zandstralen, plamuren en schuren. Bij sommige trapauto’s ontbreken al eens wieldopjes, stuurtjes, lichtjes, … Om de ontbrekende stukken terug origineel te vervaardigen moet er al eens een ingewikkelde mal gemaakt worden. Enkel zo kunnen we ze geheel restaureren en in de staat brengen zoals ze indertijd de speelgoedfabriek verlieten. Daarna wordt de trapauto in zijn originele kleur gespoten en worden de vele sierstukjes bevestigd, nadat ze werden gepolijst of verchroomd… en het resultaat mag er steeds wezen!

MAAR… Het bleef niet enkel bij trapauto’s

De vroegere speelgoedfabrikanten produceerden niet enkel trapauto’s. We gingen ook op zoek naar ander speelgoed. Op rommelmarkten en beurzen waar we de trapauto’s vonden, konden we ook het andere speelgoed terugvinden. Beetje bij beetje konden we enkele catalogen op de kop tikken alsook enkele postkaarten. Op die manier kwamen we het assortiment per fabrikant te weten. Maar ook waren er speelgoedfabrikanten die géén trapauto’s maakten. Denken we maar aan de Firma Beeusaert, deze familie was gespecialiseerd in het vervaardigen van paardjes en soldaatjes in papier maché. Ook hiervan hebben we stukken kunnen terugvinden.

Wat minstens even belangrijk is als het speelgoed, zijn ook alle objecten die verwijzen naar het speelgoed. Catalogen, folders, affiches en veel ander publiciteitsmateriaal zijn onmisbaar in onze collectie. De informatie die uniek is, zijn de vele verhalen en getuigenissen van oude werknemers, zoals Henri Mestdag én familieleden van de (toenmalige) speelgoedfabrikanten.

Anno 2010

Momenteel is onze collectie trapauto’s uitgegroeid tot meer dan 200 stuks. Niet alleen Belgische merken zijn prominent aanwezig ook Franse-, Italiaanse-, Russische-, Engelse en Duiste merken. En een verscheidenheid aan verschillende types zoals we ze vroeger in het dagelijkse leven tegenkwamen: Peugeot 404, Volkswagen Kever, Ferrari Sharknose, Jaguar E-Type, BMW 700 Sport, Mercedes 190, Citroën DS, …

Ook het andere speelgoed is terug te vinden in onze collectie. Oude schommelpaardjes, poppenstoeltjes, soldaatjes en paardjes in papier mâché,…

Natuurlijk krijgt ook het speelgoed dat afgebeeld staat op oude postkaarten, oude foto’s, catalogen, affiches,… bij ons een plaatsje.

Plaatsgebrek…

In tegenstelling tot verzamelaars van postkaarten, schilderijen,… hebben zij minder last van plaatsgebrek. Jammer genoeg passen trapauto’s niet in een grote dikke map, maar vragen zij heel veel van onze ruimte. In bijna elke plaats in huis staat er ergens wel een stukje oud speelgoed of hangt er een oude speelgoedaffiche aan de muur. Ook de schommelpaarden en poppenwagens zijn moeilijk stapelbaar!

Dit resulteerde in het maken van verschillende rekken om de trapauto’s boven elkaar en naast elkaar te kunnen plaatsen. Zo hebben we er echter weinig plezier aan… In de toekomst zouden we graag ergens een grote ruimte hebben waar we onze volledige collectie kunnen herbergen en om zo ook andere mensen op een permanente basis te kunnen laten meegenieten van onze passie.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...