Comité van Canteclaer prominent aanwezig op de Batjesmarkt

Ter gelegenheid van de komende batjesmarkt licht het Comité van Canteclaer de sluier over het komende “Canteclaerjaar”.
In 2012 zal het immers 50 jaar geleden zijn dat de eerste Stoet van Canteclaer door Deinze trok. 50 jaar later is de organisatie springlevend en stelt een ambitieus feestprogramma voor. De start wordt gemaakt met de verkiezing van de Prins en Prinses Canteclaer. Daarvoor zoekt het comité jonge mensen die werkelijk ambassadeur en ambassadrice van Deinze kunnen worden. Op 24 maart wordt de verkiezingsactiviteit georganiseerd.

11, 12 en 13 mei wordt dan het fameuze Canteclaerweekend. Op vrijdag 11 mei organiseert men “Deinze Rijmt”. Een poëzie en dichtmoment is samenwerking met de Dienst Cultuur van de Stad Deinze en diverse verenigingen.

Iedereen kan vooraf gedichten en proza indienen omtrent het thema Deinze of de kip of haan. ’s avonds zal Hilde De Baerdemaeker samen met de Prins en Prinses Canteclaer voorlezen uit de geselecteerde stukken. De inzendingen zullen ook gebruikt worden om de tentoonstelling voorafgaand aan de Stoet mee op fleuren. Een maand voor de de Stoet zal er immers in het Stadhuis op de Markt een unieke tentoonstelling plaats vinden met als thema De Stoet van Canteclaer en haar reclamestoet. Daarvoor doet het Comite van Canteclaer een oproep aan iedereen die nog oude foto’s of gadgets heeft om die ter beschikking te stellen. De coördinatie van de tentoonstelling wordt verzorgd door de de dienst erfgoed van de stad.


Op zaterdag 12 mei wordt “Deinze zingt” georganiseerd. 50 jaar Canteclaer moet een waar volksfeest worden. Iedereen wordt geïnviteerd om mee de populairste liedjes van toen en nu op het Sint-Poppoplein mee te zingen.

Op zondag 13 mei zal dan de befaamde Stoet van Canteclaer weer door Deinze trekken.

Om het geheel te financieren kan het comité een beroep doen op de steun en medewerking van zowel het stadsbestuur als het provinciebestuur. Daarnaast is echter ook de “Vrienden van Canteclaer” actief die zorgen voor de nodige fundraising. Iedereen kan lid worden van de Vrienden van Canteclaer door het aanschaffen van een lidkaart, die kost 10 euro maar grotere giften zijn natuurlijk ook welkom.

Eddy Michels en Carlos Parmentier: als penningmeesters is het enorme uitdaging om de stoet met toch zo’n 1500 deelnemers te kunnen financieren, naast de subsidies rekenen we ook op sponsoring van particulieren en bedrijven. Daarvoor zijn heel mooie deals uitgewerkt.

Burgemeester Jacques De Ruyck en tevens voorzitter van het Comité van Canteclaer: voor het eerst in 50 jaar zal geen toegangsgeld gevraagd worden om de de Stoet te aanschouwen. Zowel het comité als het stadsbestuur waren van mening dat 50 jaar canteclaer voor iedereen binnen en buiten het centrum van de Stad te bezichtigen moet zijn.

2012 wordt een heus Canteclaerjaar in en buiten Deinze!

Alle info op www.vriendenvancanteclaer.be

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...