Sp.a Deinze bezorgd om nucleair transport door Deinze.

Sp.a Deinze vernam in de pers dat “de kans groot is” dat er binnenkort treinen met gevaarlijk nucleair afval in Deinze zullen passeren. Tussen 6 en 10 juni 2011 zullen er immers een aantal treinen met hoogradioactief afval van de Nederlandse kerncentrale in Borssele naar La Hague in Frankrijk rijden. Dit transport gebeurt ook deels langs de spoorlijn Gent-Kortrijk. Het gevaarlijke konvooi zal dus zeker en vast langs Deinze passeren. Het traject op het grondgebied van Deinze is ruim 6 km lang en telt niet minder dan 10 overwegen, wat uiteraard een bijkomend risico met zich meebrengt.

Sp.a Deinze dringt er dan ook op aan dat de stad Deinze, in navolging van de stad Gent, zich tegen dit transport verzet. Het is immers totaal onverantwoord om een dergelijk transport met een zeer hoge stralingsintensiteit door een dichtbevolkt stedelijk gebied te sturen. Onze partij stelt dan ook voor dat de stad Deinze zich aansluit bij het verzet van de stad Gent en onmiddellijk federaal minister Turtelboom en gouverneur Denys contacteert. Sp.a – voorzitster en gemeenteraadslid Freija Dhondt heeft burgemeester De Ruyck een dringende email gestuurd om haar bezorgdheid over deze kwestie te uiten.

Mocht ondanks het verzet de doortocht doorgaan, is het absoluut noodzakelijk om voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen. In april vorig jaar gebeurde op de lijn Gent-Kortrijk ter hoogte van het station  van Deinze immers nog een zware ontsporing van een goederentrein met ontvlambare stoffen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...