Speuren naar de Tweede Wereldoorlog

Op Open Monumentendag 2011 zet de (Kale–Leie Archeologische Dienst) KLAD het erfgoed uit Wereldoorlog II en de periode van de mobilisatie (1938-1939) in de kijker.

Een deel van dit erfgoed staat nog te kijk in het straatbeeld, maar de laatste jaren  brengt ook archeologisch onderzoek in de regio geregeld ondergronds sporen aan het licht die herinneren aan deze periode; vergeten explosieven, schuilkelders, (verzonken) bunkers, loopgraven, (schijn)vliegvelden en zelfs neergestorte vliegtuigen.

Hoewel de komende jaren in het teken zullen staan van Wereldoorlog I, doen we dit toch nu. Want veel van dit erfgoed staat er momenteel niet zo fraai bij en geregeld sneuvelen de hangars, loodsen en bunkers.

Toch moeten we bedenken dat dit de concrete bewijzen zijn van de zware veldslagen die hier werden geleverd en waarbij vele slachtoffers vielen. Door nu zorg te dragen voor dit erfgoed, voorkomen we dat de herdenking van Wereldoorlog II zich over 30 jaar niet beperkt tot de lokale oorlogsmonumenten.

Deze minitentoonstelling is te bezichtigen op Open Monumentendag (11 september

2011) op verschillende locaties:

Aalter – Poeke, doorlopend 10 – 17u (tijdens de gidsbeurten).
Kasteeldomein Poeke, Kasteelstraat 26.

Deinze – Gottem, doorlopend van 10 – 18u.
Gemeenschapszaal De Vlasschuur, Ardense Jagersstraat z/n.

Knesselare – Schuilkelder, doorlopend 10 – 18u.
De Plaats zn.

Nevele – Merendree, 10 tot 12u en van 14 tot 18u (tijdens de gidsbeurten).
Klooster en school, Merendreedorp 26.

Het volledige programma vindt u op de website van Open Monumentendag. Wie meer wil weten over dit en ander lokaal archeologisch erfgoed kan terecht op de vernieuwde website van de KLAD – www.deklad.be.  Het archief en de bibliotheek bevatten een  schat aan informatie. Bouwheren kunnen er terecht voor meer inzicht in het archeologisch traject. Wie een handje wil toesteken, kan er zich inschrijven als vrijwilliger. Een zelfgedane archeologische vondst kan men er via de vondstmelding aan het Agentschap Onroerend Erfgoed meedelen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...