sp.a Deinze: “Met geld van de belastingbetaler speel je niet op de beurs!”

De Dexia-affaire is een vast item geworden in het nieuws. En ook in de regionale berichtgeving peilt men naar de gevolgen voor de steden en gemeenten.

Willy Bekaert, fractieleider sp.a in de Deinse gemeenteraad: “Het stadsbestuur blijft zeggen dat de gederfde inkomsten geen ramp zijn voor de stad maar onze fractie ziet dit toch anders. Het verhaal voor de stad in deze affaire begon in oktober 2009. Op dat moment keurde de gemeenteraad een kapitaalsverhoging voor de Gemeentelijke Holding goed. sp.a Deinze was de enige partij die de gevaren toen al inzag en radicaal tegenstemde”.

De aankoop van de bijkomende aandelen bij de kapitaalsverhoging kostte de stad 325.017,60 euro. Ter compensatie werd een dividend van 13% gedurende 10 jaar beloofd. In 2010 werd een dividend van 50.404 euro uitbetaald, maar voor 2011 en de volgende jaren ziet het er niet goed uit.

Financiële experts zagen wanbeheer als reden voor deze kapitaalsverhoging. Want door risicovol te beleggen hebben de bestuurders van de Gemeentelijke Holding hun hand overspeeld. Enkele grote steden zagen het gevaar aankomen en keurden dit risicovolle investeringsbeleid niet goed. sp.a stelde voor dat de stad Deinze zich hierbij aansloot, maar de overige meerderheids- en oppositiepartijen keurden de kapitaalsverhoging toch goed.

“sp.a Deinze stelt zich de vraag of een goede huisvader geld moet beleggen in aandelen van een Holding die in het recente verleden moest gered worden met belastinggeld. Bovendien weet men dat al het geld dat in de Holding binnenkomt, direct wordt uitgegeven om schulden af te betalen”, stelt Willy Bekaert. “De belastingen die de Deinzenaren betalen dienen niet om te beleggen maar om te investeren in wegen, fiets- en voetpaden en andere openbare voorzieningen. De kans is nu groot dat de stad Deinze 9 jaar lang 50.404 euro misloopt bovenop de investering van 325.017,6 euro voor de aankoop van waardeloze aandelen.”

sp.a Deinze hoopt dat het stadsbestuur zijn lesje heeft geleerd en dat ze in de toekomst zullen kiezen voor veilige beleggingen met een vaste intrest. Want de winsten op risicovolle beleggingen lijken misschien aanlokkelijk, je kunt er lelijk de vingers aan verbranden.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...