“Waarderend coachen vanuit talent” in Deinze

Leerkrachten hebben oog voor de talenten van leerlingen, daarom organiseerde Jeugd & school, werkgroep “Motiveert” een opleidingstraject “Waarderend coachen vanuit talent”.

Jeugd & School is een netoverschrijdend forum voor secundaire scholen in Deinze. Naast de secundaire scholen zitten het stadsbestuur, Pedagogisch Centrum Wagenschot (Eke), Drugpunt, JC Brieljant en een aantal onderwijsdeskundigen in het forum.
Vanuit Jeugd & School, werkgroep “Deinze Motiveert” werd een opleidingstraject “Waarderend coachen vanuit talent” georganiseerd. Tijdens de opleiding van 6 halve dagen, leren leerkrachten hoe ze op een waarderende manier meer oog kunnen hebben voor de talenten van leerlingen en hoe ze op die manier de motivatie van leerlingen om de les te volgen, kunnen stimuleren. Vierentwintig leerkrachten uit alle Deinse secundaire scholen volgden de opleiding.
Op dinsdag 20 maart vond de laatste sessie plaats. De 24 deelnemers kregen daar een deelnameattest en maakten afspraken om elkaar verder te ondersteunen in hun vernieuwende aanpak.

“Sommige leerlingen zijn al vroeg in hun schoolloopbaan gedemotiveerd en studeren uiteindelijk af met een diploma dat niet bij hen past”. Vanuit die vaststelling ging werkgroep DeMo (Deinze Motiveert) van Jeugd & School op zoek naar oplossingen.
“Jeugd & School is een forum voor alle secundaire scholen en andere betrokken diensten in Deinze” licht Etienne Carrette, voorzitter van Jeugd & School, toe. “Vanuit wederzijds respect en gedeelde interesses proberen we de kwaliteit van het onderwijs in Deinze verder op te krikken. Het forum is uniek in Vlaanderen en wist al enkele mooie projecten te verwezenlijken.”.
Binnen werkgroep DeMo werd snel duidelijk dat scholen meer oog kunnen hebben voor sterktes en talenten van leerlingen. “Traditioneel ligt de klemtoon op school vaak op de tekorten.”, weet Etienne Carrette. “Door meer oog te hebben voor de talenten van leerlingen op en buiten de school, door op een waarderende manier feedback te geven, kunnen we die leerlingen motiveren om zich in te zetten”.

Opleidingstraject
Om deze visie in praktijk om te zetten, werd een ambitieus opleidingstraject “Waarderend coachen vanuit talent” opgezet met specialisten van CDC-consulting. “Enerzijds willen we leerkrachten aan de lijve laten voelen wat het betekent om waarderend benaderd te worden en aangesproken te worden op je talenten”, zeggen de trainers Carla De Cock en Inge Draelants , “anderzijds willen we een aantal hulpmiddelen meegeven en op een heel concrete manier aanleren hoe dat kan verwezenlijkt worden.”. 24 leerkrachten uit alle Deinse scholen gingen op de uitnodiging in en volgden gedurende 6 halve dagen de opleiding, waarbij ze ook meteen opdrachten kregen om in hun dagdagelijkse praktijk aan de slag te gaan. Zo blijft de opleiding geen theorie, maar zorgt ze werkelijk voor verandering in de scholen.

Steun van het stadsbestuur
De opleiding was niet mogelijk zonder de steun van het stadsbestuur. Gerda Ginneberge, schepen van onderwijs en Filip Claeys zijn gemotiveerde betrokkenen van de Stad Deinze in het project: “De stad Deinze ondersteunt Jeugd & School al jaren We staan ook ten volle achter dit opleidingstraject. Kwaliteitsvol onderwijs is een sterke troef van Deinze. Daarenboven hebben we alle belang bij jongeren die zich gewaardeerd voelen en zicht hebben op hun talenten. Het zijn immers diezelfde jongeren die hun schouders zetten onder onze jeugdbewegingen, sportverenigingen en tal van andere initiatieven”.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...