Op 13 mei 2012 vieren we 30 jaar verbroedering met Rheinbach

Zondag 13 mei 2012 is het dé hoogdag in Deinze.
Naast het 50 jarig bestaan van de Canteclaerfestiviteiten, vieren we eveneens het 30-jarig bestaan van de verbroedering tussen Deinze en Rheinbach.

Dertig jaar terug was de verbroedering een nieuw instrument om via stedelijke impulsen het Europees denken uit te breiden. Een halve eeuw integratie heeft geleerd dat de EU meer is dan de som van haar delen, op sociaal, economisch, technologisch en commercieel vlak.
De Duitse Mark en de Belgische frank zijn door de Euro vervangen, de douaneformaliteiten tussen onze landen behoren tot het verleden. Het eerste recht van de Europese burger is in de gehele Unie vrij te kunnen reizen, werken en wonen. De burger heeft zijn Europees paspoort. Het Europees rijbewijs komt er ook aan. De EU wordt een ‘Europa voor de burgers’. We zijn er natuurlijk aan gewend geraakt dat we binnen de EU op vakantie kunnen gaan zonder bureaucratische rompslomp.

30 jaar verbroedering betekent 30 jaar lang internationale contacten. Wat nu evident lijkt, was 30 jaar terug – tussen de inwoners onderling – een avontuur.

We verwachten reeds een 20-tal gasten op zaterdag 12 mei a.s., waaronder burgemeester Stefaan Raetz. Om 16u30 wordt hij verwacht in de Schepenzaal van het stadhuis voor nadere kennismaking met de leden van het Schepencollege.
Daarna om 17u30 vieren we broederlijk de aanstelling van de Prins en Prinses Canteclaer in de Raadzaal van het stadhuis.

De officiële plechtigheid in aanwezigheid van een honderdtal Duitse vrienden vindt plaats op zondag 13 mei 2012 om 10u30 in het Museum van Deinze en de Leiestreek. De beide burgemeesters Jan Vermeulen en Stefan Raetz en de voorzitters Annie De Schrijver en Joachim Hurtig van resp. de Stedelijke Werkgroep Verbroedering Deinze en de Arbeitskreis Rheinbach-Deinze blikken terug en geven een vooruitblik. Een tiental leden van onze Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans onder leiding van Harry Blommaert verzorgen de muzikale intermezzo’s.

Iedereen is er welkom!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...