Heraanleg fietspad Guido Gezellelaan fietsonvriendelijk

“Via de kranten hebben we vernomen dat De Guido Gezellelaan een nieuw fietspad krijgt dat tussen de parkeerplaatsen voor auto’s en het voetpad komt te liggen.

Tijdens de laatste verkeerscommissie hebben we hierover een aantal vragen gesteld aan Burgemeester Jan Vermeulen:
• Wanneer krijgt de verkeerscommissie de plannen te zien? Antwoord: tijdens de volgende verkeerscommissie op 4 september.
• Welke ondergrond zal er gebruikt worden? Antwoord: klinkers.

De Fietsersbond Deinze heeft hier onmiddellijk op gereageerd en gesteld dat het beter is om te asfalteren omdat dit veel vlotter fietst. Klinkers blijven maar een beperkte tijd effen liggen. Over de afmetingen en ligging werd er niets verteld.

Nu zijn de werken reeds gestart zonder dat de plannen zijn voorgelegd op de verkeerscommissie. Wat blijkt nu? Het fietspad, dat tussen de parkeerstrook en het voetpad ligt, wordt op gelijke hoogte aangelegd, waardoor de auto’s gemakkelijk op het fietspad kunnen maneuvreren en de ruimte op het fietspad kunnen innemen om te parkeren. Er zijn voorbeelden genoeg die aantonen dat het fietspad frequent als parkeerplaats gebruikt wordt. Bovendien ligt het fietspad niet op dezelfde hoogte ligt als het voetpad. Hierdoor hebben fietsers geen uitwijkmogelijkheden als er een autodeur opengaat of andere onverwachte hindernissen opduiken.
Voor Fietsersbond Deinze is de maat vol. Op zo een belangrijke verkeersas zo de fietsers in gevaar brengen kunnen we niet tolereren! Er wordt op zes jaar tijd een tweede fietspad (net voor de verkiezingen) aangelegd en het lukt nog niet om dit deftig in orde te maken.

De timing laat ook te wensen over. Net bij de start van het schooljaar kunnen honderden scholieren moeilijk hun school bereiken. Volgens het vademecum fietsvoorzieningen moet de minimum breedte 1m50 zijn voor een fietspad en 1m20 voor een fietssuggestiestrook. Aan beide minimum vereisten wordt ons inziens niet voldaan.

De Fietsersbond Deinze vraagt dus met aandrang dat er gewoon borden worden geplaatst om aan te duiden dat het om een fietssuggestiestrook gaat en dat de fietsers dus veel veiliger gewoon op de rijweg rijden en de auto’s dienen dan gewoon te wachten!
Stad Deinze wil pretenderen dat ze een fietsstad zijn of willen worden, maar dat is zeker niet gebleken uit de laatste zes jaar!”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...