Minister Schauvliege sluit cultureel-erfgoedconvenant met Platform Omgeving Leie Schelde (POLS)

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege besliste de Vlaamse Regering vandaag een cultureel-erfgoedconvenant te sluiten met de projectvereniging Platform Omgeving Leie Schelde (POLS) voor de beleidsperiode 2013-2014. POLS is een samenwerking tussen de gemeenten Deinze, Nazareth, Zulte, De Pinte, Gavere en Sint-Martens-Latem.

Door op basis van het Cultureel-erfgoeddecreet van 2008 met gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden cultureel-erfgoedconvenants te sluiten wil de Vlaamse Gemeenschap een complementair cultureel-erfgoedbeleid realiseren. Het lokaal cultureel-erfgoedbeleid vertrekt altijd vanuit het aanwezige cultureel erfgoed en de verschillende actoren, en speelt in op de lokale noden en behoeften.

De Vlaamse Regering kent binnen de mogelijkheden van de Vlaamse begroting aan POLS, een samenwerking tussen Deinze, Nazareth, Zulte, De Pinte, Gavere en Sint-Martens-Latem, een structurele werkingssubsidie toe van 192.000 euro. Met die jaarlijkse steun kan POLS op haar grondgebied onder meer de cultureel-erfgoedgemeenschappen betrekken bij het lokale cultureel-erfgoedbeleid. POLS moet eveneens de grotere collectiebeherende organisaties en diensten engageren om de professionaliteit van de lokale cultureel-erfgoedverenigingen te verhogen.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Met POLS telt Vlaanderen nu al 22 cultureel-erfgoedconvenants. Dit nieuwe convenant is alweer het zoveelste resultaat van onderhandelingen tussen de Vlaamse overheid en een intergemeentelijke samenwerking die een cultureel-erfgoedbeleid wil ontwikkelen. Met een op-maat-gesneden-beleid kunnen ze aan de slag gaan om hun cultureel erfgoed in de kijker te zetten.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...