15e Fruitboomactie in Deinze en Zulte najaar 2012

“PLANT EEN FRUITBOOM EN PLUK LATER LEKKER VERS FRUIT”
Nieuw: dit jaar ook laagstammen !!

Dit najaar loopt er de 15e boomplantactie in de gemeenten Deinze en Zulte. Het gaat om een initiatief Milieufront Omer Wattez Leievallei, samen met de gemeentebesturen van Deinze en Zulte. Dit jaar staan de fruitbomen centraal. Wij kiezen hierbij voor streekeigen en oude rassen, wat ook een historische waarde heeft. Ook bessenstruiken zoals frambozen of aalbessen zitten in het aanbod.

Bij de fruitbomen worden er voor het eerst ook laagstammen aangeboden. Vele tuinen worden immers kleiner en kleiner. Wie over onvoldoende ruimte beschikt voor een hoog- of halfstam, kan met de aanplant van een laagstam toch een fruithoekje inrichten. De hoog- en halfstammen blijven de voorkeur krijgen. Zij hebben immers een hoge landschappelijke waarde, vooral wanneer ze in het voorjaar in bloesem staan. Hoogstammen bieden meer weerstand tegen allerlei ziektes en plagen. Op ecologisch vlak trekken ze veel insectenetende vogels aan. Maar of het nu van een hoog- of laagstamfruitboom komt: fruit uit de eigen tuin smaakt nog steeds het lekkerst !!

De gemeente Zulte en het Vlaamse Gewest voorzien een financiële ondersteuning voor wie een grote boomgaard aanlegt met oude fruitrassen. Info over deze subsidies bij de milieudienst van Zulte en bij www.boomgaardenstichting.be of op tel. 012/39.11.88.

Iedereen kan gratis een info-brochure met bestelbon bekomen in het gemeentehuis en in de bibliotheek van Zulte en Deinze. Tot 31.10.2012 kunnen de bestellingen binnengebracht worden op het gemeentehuis van beide gemeenten. Het plantgoed zelf kan worden afgehaald op zaterdag 24.11.2012. Grote bestellingen worden in Deinze en Zulte aan huis geleverd. De infobrochure en de bestelbon zijn ook te vinden op www.deinze.be of www.zulte.be. Meer info is ook te verkrijgen via tel. 09 380 01 03.

Eerst bestellen, enkele weken later planten, en enige tijd later: smullen maar!!

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...