sp.a Deinze tegen prijsverhogingen kinderopvang

Gemeenteraadslid Freija Dhondt liet niet met zich sollen op de Deinse gemeenteraad afgelopen donderdag en tackelde het stadsbestuur over het mank lopende beleid inzake kinderopvang in Deinze. Hoewel de andere oppositiepartijen doorgaans de mond vol hebben over betaalbare kinderopvang, was daar op de zitting niet veel van te merken. Ze stemden stuk voor stuk mee met de meerderheid.

Freija-Dhondt-03-2012

Afgelopen gemeenteraad stonden de ouderbijdragen voor de binnen- en buitenschoolse kinderopvang op de agenda. Hoewel sp.a achter de beslissing staat om de binnenschoolse opvang per kwartier aan te rekenen i.p.v. per begonnen uur, is de partij niet te spreken over de prijsverhoging van 33%, van 1,5€ naar 2€ per uur, die het stadsbestuur ondertussen op slinkse wijze doorvoert. De tarieven voor kinderopvang in Deinze zijn al bij de hoogste in de streek.
Freija Dhondt: “We zijn bijzonder verbaasd over de houding van de overige oppositiepartijen tijdens de zitting. Vóór de verkiezingen ging iedereen iets doen aan de kinderopvang. Vandaag zien we dat enkel sp.a in Deinze zich aan deze belofte houdt.”

“Onze partij trekt resoluut de kar van betaalbare kinderopvang. Ouders moeten hun job kunnen combineren met een gezinsleven en daarvoor is voldoende kwalitatieve en betaalbare kinderopvang nodig. De stad heeft hierin een belangrijke rol te spelen. Het kan niet dat het stadsbestuur miljoenen euro’s veil heeft voor een nieuw administratief centrum, maar dat een meerkost van om en bij de twintigduizend euro per jaar voor de binnenschoolse opvang op woensdagmiddag, integraal en zonder onderscheid wordt doorgerekend aan de ouders.”
Ook wat betreft buitenschoolse opvang is er trouwens een probleem. Kinderverzorgster en ervaringsdeskundige Ann Gunst legt uit: “Het stadsbestuur verhoogt opnieuw de prijzen van de buitenschoolse opvang in de Brieltuin. En we zijn al bij de duurste! Het Deinse bestuur kiest er systematisch voor om de maximumtarieven van Kind & Gezin toe te passen. In vergelijkbare steden zoals Eeklo, Oudenaarde of Zottegem is de opvang maar liefst 31% goedkoper dan bij ons.”

“Toegegeven, het is waar dat wie minder dan 45 min. van de opvang gebruik maakt, goedkoper af zal zijn. Maar wie langer beroep moet doen op de opvang, als je wat verder weg werkt geen overbodige luxe, moet het gelag betalen. Waren deze prijsverhogingen nu echt nodig? Want meer en meer gezinnen doen quasi elke dag beroep op kinderopvang. Het is meteen een serieuze hap uit het budget. Onze partij blijft pleiten, in afwachting van een bijdragesysteem gerelateerd aan het inkomen, voor lagere tarieven. De lokale overheid moet ervoor zorgen dat alle mensen die het nodig hebben, opvang kunnen vinden voor hun kind aan een redelijke prijs.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...