Erfgoedcel Leie Schelde krijgt vaste stek.

Stadsbestuur Deinze renoveert woning in de Tolpoortstraat, en voorziet op deze manier Erfgoedcel Leie Schelde van een vaste stek met het Museum Fonds De Smet.

De medewerkers van de Erfgoedcel Leie Schelde, die nu werken vanuit de cultuurdienst van het stadhuis van Deinze, verhuizen uiterlijk in januari ek. naar de Tolpoortstraat 79. Het gaat om het Museum Fonds De Smet, een herenhuis in art decostijl uit de jaren dertig, dat sinds 2004 via legaat eigendom is geworden van de stad.

De raad van bestuur van het Platform Omgeving Leie Schelde (POLS) besliste op 12 juni jl. eenparig om dit aanbod van hun Deinse leden burgemeester Jan Vermeulen en cultuurschepen Rutger De Reu te aanvaarden. In mei had de gemeenteraad van Deinze zich ook al eenparig achter dit voorstel geschaard. Het stadsbestuur zal bovendien 75.000 euro investeren om van het nu leegstaande pand een streekhuis te maken met bureau- en vrijwilligersruimte, archief en een vergaderzaal.

woning-Museum_Fonds_De_SmetZoals bepaald in het legaat van Gentiel De Smet aan de stad Deinze blijft het huis eveneens een museum. De bibliotheek en de objecten blijven er bewaard.

De Vlaamse overheid sloot op 22 december jl. een convenant met de intergemeentelijke vereniging POLS om een werking rond cultureel erfgoed te ontplooien. Het gaat om de gemeenten Deinze, De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem en Zulte. Het Museum Fonds De Smet wordt dus eveneens een erfgoedhuis, dat zich richt tot mensen uit de hele streek.

Daarnaast actief in andere gemeenten

De erfgoedcel heeft echter ook plannen om via zitdagen – in samenwerking met vrijwilligers – eveneens een werking te starten in andere gemeenten, zoals ondermeer in de oude brouwerij in het centrum van Sint-Martens-Latem, waar een documentatiecentrum over lokale geschiedenis en erfgoed is gevestigd.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...