De Red Star Line had een kantoor in Deinze

De Antwerpse rederij Red Star Line was ook zeer actief in de Leie- en Scheldestreek. De Erfgoedcel Leie Schelde doet op hun facebookpagina een oproep aan mensen om familiefoto’s over emigratie te bezorgen. Dit worden ingescand en op de beeldbank www.erfgoedbankLeieschelde.be geplaatst. De foto’s worden nadien terugbezorgd. De erfgoedbank omvat ondertussen bijna 1200 foto’s en documenten.

Flyer-agent-Red-Star-Line-in-Deinze

Tot diep in de vorige eeuw trokken hier immers massaal mensen weg om elders hun geluk te zoeken. Het toneelstuk ‘Het Gezin Van Paemel’ van Cyriel Buysse gaat daarover. In Vinkt dreef net voor de Eerste Wereldoorlog armoede tien procent van de bevolking naar betere oorden.

De Red Star Line opende in Deinze een kantoor waar die migranten hun overtocht konden regelen. Dat kantoor bevond zich niet toevallig op een centrale plaats, nl. recht tegenover de kerk op de Markt, waar nu de ingang van de Carrefour is. Red Star Line vertegenwoordiger Leonce Neirinck heeft er wellicht honderden mensen ingeschreven voor de overtocht. In het Museum van Deinze en Leiestreek bevindt zich een flyer die Neirinck verspreidde.

Zie ook: www.facebook.com/PolsLS

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...