Broer en zus uit Deinze op Groen-lijst

Op zaterdag 1 maart werden in Gent de Groen-lijsten met Oost-Vlaamse kandidaten voorgesteld aan de pers. Opmerkelijk is dat voor Deinze een broer en zus de lijsten versterken. Christine Stroobandt (40 jaar) staat op de tweede opvolgersplaats voor het federaal parlement en Dirk Stroobandt (42 jaar) staat op de achttiende plaats voor het Vlaams parlement.

Dirk Stroobandt Christine Dirk Stroobandt

Christine Stroobandt is een echte sociale, creatieve en sportieve duizendpoot. Ze probeert als leerkracht dagelijks jonge mensen te enthousiasmeren voor de vakken Nederlands en Engels. Dat ze ook de talenten van haar leerlingen tot ontwikkeling wil brengen, bewijst haar engagement bij scholierenparlementen, poëzievoorstellingen, derdewereldprojecten en schoolfeesten. Ook haar collega’s kunnen op haar steun rekenen, als hoofdvakbondsafgevaardigde en lid van de onderhandelingscomités van de school en van de scholengemeenschap.

Als echtgenote en moeder van drie kinderen probeert ze werk en gezin goed te combineren en bovendien nog wat tijd over te houden voor enkele andere hobby’s en engagementen, zoals volleybal en bibliotheekcommissie. Ze is ook gewezen lid van de ouderraad Sint-Hendrik Petegem en van de milieuraad.

Op politiek vlak werd de groene paplepel er al van kleins af ingelepeld, maar het is nog maar onlangs dat Christine Stroobandt zich ook voluit politiek engageert. Ze behaalde meer dan 1840 voorkeurstemmen bij de provincieraadsverkiezingen in 2012 en ze werd in oktober vorig jaar verkozen tot voorzitter van Groen Oost-Vlaanderen. “Het is een zeer boeiende functie en ook een plezier om zoveel enthousiaste mensen uit de Oost-Vlaamse gemeenten te kunnen ontmoeten en ondersteunen”, vertelt ze.

De plaats van Christine Stroobandt is zeer strategisch en biedt uitzicht om een effectief lid op te volgen in het parlement. Met haar positieve ingesteldheid en gevoel voor solidariteit wil ze – wie weet in het parlement – graag wat tegengewicht bieden tegen de verzuring die hier en daar de kop opsteekt.

Broer Dirk is al sinds zijn twintigste (met een onderbreking van 6 jaar) een heel actief groen gemeenteraadslid in Deinze. In 2000 stond hij mee aan de wieg van GroenRood, de lokale partij die groene en sociale standpunten als geen ander verzoent. De partij slaagde er bij de laatste gemeenteraadsleden in haar drie zetels te behouden en was de enige progressieve partij die niet achteruitgegaan is. Naast zijn lokale engagement, was Dirk Stroobandt ook vaak aanwezig op regionale en nationale congressen en studiedagen van Groen en volgde hij op die manier ook het bovenlokale niveau van nabij op.

Dirk zet graag zijn tanden in de vele dossiers van de meerderheid. Hij weet als geen ander de dossiers te doorgronden en laat niet na om inhoudelijke opmerkingen te maken. Hij brengt ook vaak eigen voorstellen aan in de gemeenteraad en zet zich vooral in voor een groenere, gezondere en socialere wereld, zowel op lokaal als op regionaal vlak. Dirk heeft in Deinze altijd een actieve rol gespeeld, als voorzitter van de jeugdraad, als lid van de milieuraad, als oprichter van de fietsersbond, afdeling Deinze en actief lid van talrijke verenigingen in Deinze.

Dirk is burgerlijk ingenieur en professor aan de Universiteit Gent. Hij past de wetenschappelijke ingesteldheid van zijn beroepsloopbaan ook toe op zijn politieke werk. Maar ook omgekeerd probeert hij zijn groene overtuiging over te brengen binnen de universiteit waar hij ook met transitie UGent meehelpt om de universiteit een duurzame toekomst te geven.

Dirk is getrouwd met Mieke Roelens, zelf ook bijzonder actief in het verenigingsleven, en ze hebben samen drie kinderen: Bram, Sam en Eva. Hij maakt naast zijn drukke baan en de politiek ook nog tijd voor volleybal en pikt graag een filmpje of serie mee op TV op een rustige avond.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...