“Gent verteld”: achter de schermen van wijk het “Patershol” vtbKultuur Deinze

Op zaterdag 3 mei werpt vtbKultuur Deinze een heel aparte blik op de historische wijk “Het Patershol” in de Arteveldestad. Onder het motto “Gent verteld” trakteert vtbKultuur zijn deelnemers tijdens de voormiddag op een unieke rondleiding achter de schermen van het provinciaal museum Caermersklooster. In de namiddag onthult de vereniging de pittoreske plekjes en kleine verhalen achter de boeiende wijk “Patershol”.
“Gent verteld”: achter de schermen van wijk het “Patershol” vtbKultuur Deinze

Het Caermersklooster
De geschiedenis van het Caermersklooster gaat terug tot de 13de eeuw. In de loop van de daaropvolgende eeuwen onderging het karmelietenklooster, net als de Patersholwijk, verschillende gedaanteverwisselingen en functiewijzigingen.

In 1841 verloor de kloosterkerk definitief haar religieuze bestemming. In 1881 werd ze door de Stad Gent aangekocht en in 1977 werd de Provincie eigenaar van het kloostercomplex. Om de waardevolle gebouwen te behouden werd gezocht naar een gepaste bestemming. In 1994 besliste de provincieraad van Oost-Vlaanderen om aan het Caermersklooster een culturele bestemming te geven; het kreeg dan ook de naam Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster (PCC) en opende officieel zijn deuren in september 1998.

Het PC Caermersklooster organiseert tentoonstellingen van hoge kwaliteit voor een zo breed mogelijk publiek. Daarbij staan het onverwachte en het authentieke hoog in het vaandel. Er zijn vier tentoonstellingsperiodes per jaar. Grote tentoonstellingen die alle ruimtes in beslag nemen, wisselen af met kleinere tentoonstellingen waarvoor de kloosterkerk of het ‘Oud Huis’ volstaan. Door de brede waaier aan kunstdisciplines is het Caermersklooster bekend bij een divers en kleurrijk publiek: vandaag is er beeldende kunst, morgen architectuur, dan weer fotografie of film, maar ook design en zelfs etnische kunst.

Tentoonstelling

Tijdens het bezoek aan het Caermersklooster zal conservator Lode Van Pee de groep rondleiden doorheen de tentoonstelling die gewijd is aan de laureaten van de provinciale prijs beeldende kunst. De tweejaarlijkse wedstrijd is voor de provincie het instrument bij uitstek om beloftevolle kunstenaars te ontdekken en doorgroeikansen te bieden in hun verdere artistieke carrière. De oogst was opnieuw rijkelijk, want Oost-Vlaanderen bulkt van het talent. De jury selecteerde Sander Buyck als laureaat en duidde Sylvie De Meerleer, Gideon Kiefer en Kato Six aan als genomineerden.  Deze vier kunstenaars kregen de gelegenheid om zich de prachtige ruimte van het Caermersklooster toe te eigenen met een bijzondere en representatieve tentoonstelling als resultaat.

Achter de coulissen van het Caermersklooster

Maar er is meer.  Conservator Lode Van Pee gunt je die dag ook een unieke blik achter de schermen van zijn museumwerking. Wie graag eens uit eerste hand verneemt hoe zo’n museum draaiende wordt gehouden, is aan het juiste adres. Bovendien blikt de conservator ook al even vooruit. De provincie heeft grootse toekomstplannen met de site en die deelt zij graag met het publiek. Tijdens een boeiende rondleiding verneem je alles over de geplande renovatie van de verschillende vleugels langsheen de Vrouwebroersstraat en de Plotersgracht. Hoe drie nieuwe tentoonstellingszalen, een museumcafé, en een winkel – en documentatiecentrum geïntegreerd zullen worden binnen de site, wordt je in geuren en kleuren uit de doeken gedaan. Ook de rijke geschiedenis van het klooster komt aanbod. Daarvoor krijgt Lode Van Pee assistentie van de ere – deken van de wijk Patershol, Roger Van Bockstaele.

Het Patershol
Het Caermersklooster ligt in het Gentse Patershol. Die wijk is vandaag de dag bekend voor de vele restaurants die achter de historische gevels schuilen. Dat stadsbeeld dateert maar van het einde van de 20ste eeuw. In de 12de eeuw bevolkten vooral ambachtslieden zoals schoenmakers (‘corduwaniers’) deze wijk. Later bouwden advocaten en magistraten hier hun mooie burgerhuizen. Voor hun werk moesten zij immers vaak in het Gravensteen zijn: dat was tot de 18de eeuw de zetel van verschillende bestuursorganen. Tijdens de industriële revolutie verarmde de wijk tot een arbeidersbuurt in de schaduw van de textielfabrieken. Daarna kwam de opwaardering van de wijk. Ondermeer heel wat schrijvers vestigden zich in de historische buurt op een boogscheut van de vrijdagsmarkt.  Tijdens de namiddag zal stadsgids Lut Depaepe je kennis laten maken met de rijke geschiedenis van de wijk.

Praktisch:
Deze informatie is na te lezen op www.vtbKultuur.be
Deelnameprijs dagdeel: 4 euro voor leden en 5 euro voor niet – leden (te betalen bij inschrijving).
Deelnameprijs beide dagprogramma: 8 euro voor leden en 10 euro voor niet leden (te betalen bij inschrijving).
Inschrijven kan bij het Jetaircenter Deinze, Gentstraat 41, 9800 Deinze (telefoon 09/386.65.00.)
Het Jetaircenter Deinze is open elke dag van 9u tot 18u; zaterdag van 10u tot 17u (gesloten op zondag)
Uiterste inschrijvingsdatum: 30 april 2014.
Max. aantal inschrijvingen: 25 personen (wie eerst komt, eerst maalt)
Afspraak voormiddag: 10u Het Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent (einduur: 12u).
Vrijblijvend deelname aan een middaglunch
Afspraak namiddag 13u45, Het Caermersklooster, Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent (einduur wandeling: 16u).
Contactpersoon vtbKultuur: Steven Van de Putte (email: [email protected])

Programma

Uur Activiteit Plaats
10u Verzamelen aan Het Caermersklooster Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent
10u15-12u Rondleiding door museum (met bezoek aan de tentoonstelling Provinciale Prijs beeldende kunst) en kloostercomplex door conservator Lode Van Pee en ere – deken van het Patershol Roger Van Bockstaele Vrouwebroersstraat 6, 9000 Gent
12u00 – 13u30 Verplaatsing voor een vrijblijvende, democratische middaglunch in restaurant “Vier tafels”  ‘(specialiteit: Gentse waterzooi van kip of vis) Plotersgracht 6, 9000 Gent
13u45 Verzamelen voor stadswandeling aan restaurant “Vier tafels” Plotersgracht 6, 9000 Gent
14u00 –16u00 Historische wandeling onder leiding van  stadsgids Lut Depaepe doorheen het Patershol  waarin alle spitante en fascinerende geheimen van deze buurt aan het licht komen.  Tijdens de wandeling voorzien we een korte tussenstop in een gezellig cafeetje waar we kunnen genieten van natje en een droogje. Patershol
16u00 –… Eindigen doen we in een typisch Gents bruin café.

 

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...