Zeg je eigen zeg op Deinze Jonggezegd

Van 1 maart tot eind mei 2014 loopt in Deinze het interactief participatieproject Deinze Jonggezegd, gericht op jongeren van 15 tot 25 jaar. Gedurende deze drie maanden kunnen zij hun eigen zegje zeggen op het digitale platform deinze.jonggezegd.be. Het doel van deze tool is de betrokkenheid van jongeren bij het beleid van de stad te vergroten. Wie deelneemt aan het project, maakt bovendien kans op een leuke prijs.

Affiche-jonggezegd

Betrokkenheid van jongeren bij beleid vergroten
Het participatieproject Jonggezegd is een uitgewerkte methodiek om de betrokkenheid van jongeren bij het beleid te vergroten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de creatie van een digitaal platform door LEADER Meetjesland, Leie & Schelde en Mediaraven. Via dit platform kunnen jongeren participeren in het stadsbeleid.

Digitale beleidsparticipatie
Er werd specifiek voor digitale beleidsparticipatie gekozen voor en door jongeren, omdat digitale media een grote rol spelen in hun leefwereld. Het is hun ruimte om elkaar te ontmoeten en om hun contacten te versterken.  Het zou zonde zijn om hen in die ruimte ook niet de kans te bieden om een rol te spelen in het stadsbeleid. Via het platform Jonggezegd kan Stad Deinze vragen stellen aan jongeren en kunnen jongeren ook zelf vragen stellen aan de stad. Via onder andere foto’s en filmpjes kunnen jongeren antwoorden op de vragen van de stad.

Jongeren zijn een specifieke doelgroep bij beleidsparticipatie. Hun eigen perspectief op het beleid is broodnodig, want: ‘jong gezegd, is oud gedaan.’ Wie zich van jongs af aan inzet om te participeren aan de samenleving, zal dit ook op latere leeftijd verder blijven doen. De toekomst van Deinze ligt bij de jongeren die er opgroeien, zich betrokken voelen én ervoor kiezen om er te blijven wonen.

Pioniersrol voor Stad Deinze
Het is geen geheim: met een goede beleidsparticipatie van de inwoners sla je veel vliegen in één klap: de betrokkenheid van de Deinzenaren verhoogt, het beleid wordt beter gedragen en er worden veel goede ideeën aangeleverd, waardoor betere plannen kunnen opgemaakt worden.

Vandaar dat deze tool zal ingezet worden om tot een betere jongerenparticipatie te komen.
Stad Deinze speelt samen met de gemeente Gavere een pioniersrol om deze tool te ontwikkelen en op punt te stellen. Na het pilootproject zal de tool ook beschikbaar gemaakt worden voor andere gemeenten die willen inzetten op jongerenparticipatie.

Geef je mening en maak kans op een leuke prijs
Ben je tussen 15 en 25 jaar en heb je een vraag of idee voor Deinze? Laat het ons vanaf 1 maart weten via deinze.jonggezegd.be. Tot eind mei kan je er je mening kwijt over tal van onderwerpen zoals sportinfrastructuur, uitgaan, natuur, veiligheid, evenementen, studeren en werken. Je kan er bijvoorbeeld iets vertellen over plaatsen die je leuk vindt of suggesties formuleren om van de stad een nog betere plaats te maken. Je kan je boodschap kracht bijzetten door filmpjes of foto’s op de website te plaatsen. Wie deelneemt, maakt bovendien kans op een leuke prijs.

deinze.jonggezegd.be

Info
Stedelijke jeugddienst, Brielpunt, Mouterijdreef 22, 9800 Deinze, 09 381 68 50 [email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...