Biënnale van de Schilderkunst: de toets van de schilder

Ontdek vanaf nu tot 12 oktober een eeuw schilderkunst in de drie musea van de Leiestreek

De drie musea van de Leiestreek, het museum Dhondt-Dhaenens in Deurle, het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie en het Museum van Deinze en de Leiestreek slaan van 1 juli tot 12 oktober de handen in elkaar voor een tentoonstellingsproject dat het recente kunsthistorische verleden van de schilderkunst contextualiseert en actualiseert. De bedoeling van de tweejaarlijkse Biënnale van de Schilderkunst is om telkens via een specifieke invalshoek de schilderkunst van de laatste honderd jaar te benaderen. Elk van de organiserende musea neemt zijn eigen collectie als uitgangspunt en kiest vervolgens  voor een aparte uitwerking van het thema. Tussen de drie musea wordt er gestreefd naar complementariteit, waarbij de keuze van de werken mede is ingeven door de sterk verschillende ruimtelijke condities. Voor de editie van 2014 staan de schilderkundige toets en de materiële bouwstenen van het schilderij centraal.

Biënnale van de Schilderkunst_ de toets van de schilder

De biënnale toont onder andere Belgisch werk van Roger Raveel, James Ensor, Raoul De Keyser en Rik Wouters maar ook werken van de Amerikaanse popartkunstenaar Roy Lichtenstein en  Andy Warhol ontbreken niet in het aanbod. Naast deze gevestigde waarden worden er ook werken van minder bekende kunstenaars voorgesteld. “Jerry Galle, Ermias Kifleyesus en Vincent Geykens zijn stuk voor stuk jonge artiesten die de moeite waard zijn om te komen ontdekken.”, aldus Joost Declercq, Directeur Museum Dhondt-Dhaenens. Daar opteerde men voor het tentoonstellen van een relatief uitgebreid ensemble van een beperkt aantal kunstenaars terwijl het Raveelmuseum eerder focust op afzonderlijke werken van een uitgebreider aantal schilders waarmee het werk van Raveel een dialoog aangaat.

Piet Coessens, Conservator van het Roger Raveelmuseum: “Met deze tentoonstelling willen we bezoekers laten proeven van het plezier dat schilders beleven aan de schilderkunst. Hoe hebben kunstenaars sinds het einde van de negentiende eeuw de daad zelf van het schilderen beleefd? En wat is er materieel nodig voor een picturale praktijk? Met deze biënnale willen we onder meer aantonen dat de kunstenaars hiervoor mettertijd zeer verrassende oplossingen hebben uitgewerkt. Want iedere schilder heeft zijn eigen manier van werken en gebruikt andere technieken en componenten.”

De intentie van de biënnale is in ieder geval niet om objectiviteit en volledigheid na te streven. Er wordt een greep uit zowel internationaal werk als schilderijen van kunstenaars uit de Leiestreek voorgesteld. Werk van verschillende generaties wordt in dialoog geplaatst om een subjectief onderzoek te voeren naar een aantal sporen binnen de schilderkunst sinds 1900.

Het Museum van Deinze en de Leiestreek participeert voor de eerste keer aan deze Biënnale. “We maakten een relevante keuze uit onze overzichtscollectie en exploreren van daaruit een aantal historische en hedendaagse schilderpraktijken.”, aldus Trui Galle, Conservator Museum van Deinze en de Leiestreek. Het museum toont verrassend werk van jonge kunstenaars als Virginie Bailly en Mil Ceulemans naast schilderijen van bekende kunstenaars uit de Leiestreek zoals Emile Claus en Constant Permeke.

De Biënnale van de Schilderkunst is toegankelijk voor een breed publiek en is een ideale cultuuruitstap of een weekendje weg voor het hele gezin. De drie locaties liggen in een rechte lijn op amper 13 kilometer van elkaar verwijderd. Combineer een bezoek aan de drie musea met een fietstocht doorheen de prachtige Leiestreek en stap af aan het Kasteel Ooidonk of kuier door de straten van het idyllische kunstenaarsdorp Deurle.

Praktisch:

Tentoonstelling van 1 juli t/m 12 oktober 2014.
Combiticket (inclusief bezoekersgids en fietsroutekaart): 12 € / 9 €

Op de site van Toerisme Oost-Vlaanderen kunnen bezoekers via de fietsrouteplanner hun eigen fietsroute uitstippelen en is er een overzicht beschikbaar met fietsverhuurfaciliteiten in de buurt:http://www.tov.be/nl/fietsroutes
Museum Dhondt-Dhaenens
Museumlaan 14, 9831 Deurle – Sint-Martens-Latem
Meer info op: www.museumdd.be
Open van dinsdag t.e.m. zondag van 10u tot 18u (gesloten op maandag)

Roger Raveelmuseum
Gildestraat 2-8, 9870 Machelen – Zulte
Meer info op: www.rogerraveelmuseum.be
Open van dinsdag t.e.m. zondag van 11u tot 17u (gesloten op maandag)

Museum van Deinze en de Leiestreek 
L. Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze
Meer info op: www.museumdeinze.be
Open van dinsdag t.e.m. zondag van 11u tot 18u (gesloten op maandag)

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...