Fototentoonstelling Facebookgroep Deinze… Vroeger en nu

Wandel mee in de gratis fototentoonstelling over ons Deinze van de jaren 1945 tot 2000. Een wandeling van de Kouter naar de Statie. Doorheen kermissen en processies, festiviteiten en plezier. Langs Markt en Tolpoort, mijmerend en genietend… De 180 foto’s zijn te bezichtigen tijdens de kermisperiode, van 23 juli tot 3 augustus.

Deinze vroeger en nu

Eind 2013 richtte Katty De Vos de Facebookgroep “Deinze… vroeger en nu” op, bedoeld om herinneringen te kunnen ophalen maar vooral om mensen rond deze herinneringen samen te brengen. Katty nam zelf contact op met het stadsbestuur, dat dit initiatief graag ondersteunde.

De foto’s brengen een stuk verleden terug tot leven. Het moment was voor de fotograaf zo belangrijk dat hij dit voor het nageslacht op de gevoelige plaat wou vastleggen. En laat dat nu net de definitie van erfgoed zijn. Om de voeling met de huidige Deinzenaar zo groot mogelijk te houden, werd gekozen om de periode 1945 tot 2000 in beeld te brengen op de tentoonstelling.

Er werd naar gestreefd om zoveel mogelijk het leven in Deinze naar voor te brengen. Kermissen, optochten, uiteraard stoeten, maar ook spelende kinderen, een marktdag,… vormen het onderwerp van de verzamelde beelden. Heel wat leden van de groep reageerden enthousiast en brachten werkelijk honderden foto’s binnen om in te scannen. De Facebookgroep draaide op bepaalde dagen overuren om de foto’s van de nodige informatie en commentaar te voorzien. Het doel van de Facebookgroep werd meer dan bereikt: een diversiteit aan informatie werd samengesprokkeld door de vele reacties op de foto’s.

Schepen Rutger De Reu: “Het zijn burgerinitiatieven zoals deze waaraan we merken dat dit leeft onder de inwoners. Cultureel en immaterieel erfgoed wint terecht steeds meer aan belang omdat verhalen en anekdotes zo vluchtig zijn. Als een generatie deze herinneringen niet kan doorgeven, ontbreekt er een schakel in de geschiedschrijving van onze stad. Als stadsbestuur, en de dienst cultuur en evenementen in het bijzonder, willen we waken over de bewaring van dit stukje Deinze. Het maakt ons als Deinzenaar completer.”

De fotoaffiches, gedrukt bij Foto Video Mac, worden opgehangen aan vitrines van handelszaken of aan ramen bij de mensen die langs de as Station – Oude Brugsepoort wonen. Ook in de bibliotheek zijn foto’s te bezichtigen, evenals aan de ramen van het Sint-Vincentius ziekenhuis. Er werd naar gestreefd om de oorspronkelijke foto’s zo veel mogelijk op te hangen ter hoogte van de locaties waar ze indertijd genomen werden. De bezoekers kunnen de foto’s (180 in totaal) op eigen tempo bewonderen door een wandeling te maken langs de Oude Brugsepoort, Markt, Tolpoortstraat, Gentstraat, Kortrijkstraat en Stationstraat en dit gedurende de kermisperiode van 23 juli tot 3 augustus.

Men zegge het voort.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...