Stadsbestuur Deinze laat Bietenoogst weghalen uit museum

Kan jij je dit inbeelden? Natuurlijk niet, een stadsbestuur zal toch nooit haar topwerk weghalen. Dit zou al te straf zijn, een pure daad van barbarisme. En toch is dit wat volgens GroenRood binnenkort in de Ooidonkdreef zal gebeuren. Want in het beschermde dorpsgezicht van Leerne gaan de 100 jaar oude bomen moeten verdwijnen. GroenRood heeft er in de gemeenteraad al verschillende keren op aangedrongen dat er alternatieven gezocht worden om de bomen in de Ooidonkdreef tussen Leernsesteenweg en Tweekoningenstraat te behouden, tot nu tevergeefs.

groen rood ooidonkdreef 176 - kopie
Dirk Stroobandt: “Om een grote riolering voor Aquafin te leggen tussen Tweekoningenstraat en Leernsesteenweg moet de Ooidonkdreef opengebroken worden. Meteen wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de riolering van de Ooidonkdreef zelf ook te vernieuwen en ook de kasseien in de dreef te herleggen (tot aan de Tweekoningenstraat). Door de grootte van de Aquafinriolering kan dat niet zonder de boomwortels te beschadigen. Daarom is het plan om alle slechte bomen te verwijderen en de goede bomen te verplanten om later gaten van verdwenen bomen in de rest van de dreef (tussen Tweekoningenstraat en Blauwe poort) op te vullen. Toch kunnen volgens GroenRood de riolering en de weg van de Ooidonkdreef hersteld worden zonder de bomen te beschadigen.”

Laura Baets: “GroenRood heeft in de gemeenteraad al verschillende keren gevraagd naar de plannen met de Ooidonkdreef en naar de alternatieven om de bomen te laten staan. Alhoewel er een alternatief bestaat om de grote riolering langs een langere route via Amakers te leggen, blijft de stad beweren dat het huidige plan de enige optie is. GroenRood blijft er echter van overtuigd dat met een beetje goede wil en gebruik van nieuwe technieken de 100 jaar oude bomen in de Ooidonkdreef kunnen blijven staan. Wij vragen daarom nog eens aan het stadsbestuur om de alternatieven echt ernstig te onderzoeken en niet gewoon af te doen als onhaalbaar zonder argumenten te geven. Bovendien kan het verplanten van de bomen enkel lukken in de winter maar nu zouden de werken al na Leerne kermis (eind augustus) beginnen. Dan verplanten betekent de dood van de bomen. Dit kunnen we niet laten gebeuren. Het dorpsgezicht van Leerne is te mooi om zomaar verloren te laten gaan.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...