Beter verlichte straten in Deinze dankzij energie-efficiënte LED-verlichting van Philips

Deinze schakelt over naar LED-verlichting en realiseert daarmee grote besparingen zonder te raken aan de veiligheid op straat.

Stad Deinze kondigde in augustus al aan dat zij wil investeren in nieuwe openbare verlichting met LED. Deinze werkte samen met Eandis een nieuw lichtplan uit en heeft nu ook de juiste verlichtingspartner gevonden. Philips zal de komende jaren nauw samenwerken met het stadsbestuur om de doelstellingen van het nieuwe lichtplan te realiseren dankzij energie-efficiënte LED-verlichting die kan gedimd worden.

Philips streetlight

De stijgende energiekosten, de voortdurende druk op de budgetten van lokale overheden, en de hoge nood om energie te besparen, onder meer door het stroomtekort deze winter, noodzaakt steden en gemeenten om maatregelen te nemen. Zo kiezen sommige overheden ervoor om bepaalde straatverlichting ’s nachts uit te schakelen. In Deinze wil men echter de verkeersveiligheid en het veiligheidsgevoel van haar burgers niet in het gedrang brengen.

Deinze heeft in totaal zo’n 6.250 verlichtingspalen. In een eerste fase zal de verlichting in alle woonwijken en fietspaden aangepakt worden. Dit vertegenwoordigt één derde van het totale lichtpark (zo’n 2.000 lichtpunten) dat zal vervangen worden door energiezuinige LED-verlichting. Deze eerste fase wordt opgestart in November 2014. In een latere fase zal de verlichting in de hele stad overgeschakeled worden naar LED-verlichting.

Deinze wil hiermee grote besparingen realiseren. De stad engageerde zich om tegen 2020 tot 30% energie te besparen. Met de overschakeling naar LED-verlichting kan men tot 40 % energie besparen. Doordat er op heel wat plaatsen ook tot 50% gedimd zal worden gedurende bepaalde tijdstippen (geregeld door Eandis) kunnen de energiebesparingen oplopen tot 60%.

Bart Van Thuyne, Schepen van Openbare Werken in Deinze zegt: “Stads- en dorpskernvernieuwing is voor het stadsbestuur een prioriteit. We streven daarbij naar een warme leefomgeving voor iedereen. Stap voor stap werken we planmatig aan een aangename stad voor iedereen. Hij gaat verder: “Door over te schakelen naar een efficiënte verlichting met een lage onderhoudskost, kunnen we de openbare verlichting in de stad betaalbaar houden. Met het nieuwe lichtplan willen we onnodige verspilling van energie indijken. We hebben hiervoor de ideale partner gevonden. Met de LED-verlichtingsoplossingen van Philips kunnen we energie besparen, de lichtpollutie en CO2 uitstoot verlagen, en dit zonder te raken aan de veiligheid op straat. Deinze is hiermee een toonaangevende stad.”

“Een energie-efficiënte stadsinfrastructuur is van essentieel belang voor een duurzame stedelijke ontwikkeling, maar tegelijkertijd moeten steden aantrekkelijke en veilige plaatsen blijven voor inwoners en bezoekers ten behoeve van hun economische groei.” zegt Geert Verachtert, General Manager Philips Professional Lighting. Hij gaat verder: “In de toekomst zullen nog meer steden over schakelen naar intelligente LED-verlichtingsoplossing. Deze helpen lokale besturen met energiebesparingen tot maar liefst 80%, bieden een verhoogde veiligheid en architecturale verfraaiing van de stad, maar ook geavanceerd gegevensbeheer en connectiviteit.”

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...