Eerste steen voor kunstencampus Deinze

Onder ruime belangstelling en een stralende zon gaf de Burgemeester en het voltallige schepencollege het officiële startsein voor de nieuwbouw van de kunstencampus Deinze.

Elke prominente aanwezige droeg letterlijk zijn/haar steentje bij aan de bouw van een symbolische muur. Tijdens de aansluitende wandeling langs de werf konden de aanwezigen genieten van muziek, woord en dans. En werd het ‘vroeger, nu en straks’ van de gebouwen in beeld gebracht. Het geheel werd feestelijk afgesloten met enkele toespraken en een receptie opgeluisterd door het kinderkoor en livemuziek.

Kunstcampus Foto: Ive Steyaert

Groot succes vraagt om vernieuwing
Momenteel zijn de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) en de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (SASK) ondergebracht in de vroegere stadsschool en enkele voormalige fabriekspanden. De gebouwen die Stad Deinze destijds aankocht voor de uitbreiding van de academies, blijken te klein en onvoldoende aangepast. Het leerlingenaantal van beide academies is de laatste jaren dan ook fors gestegen. Zo telt de muziekacademie op dit ogenblik ruim 2.000 leerlingen en de tekenacademie ruim 500. Om de kwalitatieve werking te kunnen blijven garanderen, is het bijgevolg noodzakelijk om de bestaande gebouwen te saneren, verfraaien en uit te breiden.

De huidige gebouwen hadden vroeger allemaal een verschillende functie. Gevolg hiervan is dat ze elk een eigen architectuur en typische kenmerken hebben. Deze zullen bij de vernieuwing maximaal benut worden. Alle gebouwen zullen bovendien aangepast en gebruikt worden voor die activiteiten van de academies waarvoor ze het meest geschikt zijn.

Daarnaast zal ook een nieuwbouw opgetrokken worden die voldoet aan de hoogste akoestische eisen. De nieuwbouw zal onder meer ruimte bieden voor een reeks ensemble- en instrumentklassen, een nieuwe danszaal, een kamermuziekzaal en een administratief blok.

Eén campus met respect voor eigenheid

De twee academies zullen – met respect voor hun eigenheid – samen ondergebracht worden op één campus met een aantrekkelijke architecturale meerwaarde. Deze realisatie zal in meerdere fasen verlopen, zodat de financiering van het hele project over meerdere jaren gespreid kan worden. De twee kunstacademies zullen tijdens de bouwwerkzaamheden volledig op de site kunnen blijven functioneren.

Bekijk het uitgebreid foto album van Ive Steyaert hier

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...