Tabak Van Der Cruyssen erfgoed van onze regio Deinze

VanDerCruyssen2014©CarolineDeMeyer003 Van Der Cruyssen Deinze

Niet enkel speelgoed heeft in Deinze een grote geschiedenis, ook tabak heeft een grote geschiedenis in onze stad. Het telen zelf werd niet in onze stad gedaan maar het verwerken ervan werd meer dan 100 jaar lang gedaan in Deinze. Tabaksbedrijf Van Der Cruyssen was 137 jaar actief in Deinze en was bekend in gans België en daarbuiten, hun tabak en vooral hun snuiftabak was vroeger in het ganse land bekend.
Hun roltabak werd verkocht in verschillende varianten en smaken: Roisin, Best, Richmond, Select, Semois, Appelterre, Tabak 20, Tabac Américain, Pepermunt-Snuif en Prises de Carottes.

De oprichter Pieter-Liévin Van Der Cruyssen uit Nevele vestigde zich in 1872 in Deinze en maakte van “Tabac V.D.C.” een grote speler. Zoon René Van Der Cruyssen kocht herberg “De Pluym” op de markt, die rechts van het stadshuis stond. De woning werd hoger dan het stadshuis. De tabakshandel kende een groot succes en uitbreiding was nodig, de ateliers aan de Kaaistraat achter het stadshuis zijn daar nu nog het bewijs van.
René sneuvelde tijdens de tweede wereld oorlog aan de Vaartbrug, ook zijn zoon Carlos liet daar het leven. Pierre de zoon van Carlos zette de zaak verder. In de glorie jaren kort na de tweede wereld oorlog werkten meer dan 80 mensen bij Van Der Cruyssen. Ook de dochters Nathalie en Valerie werkten nog in de zaak.

In 2009 werd – na 137 jaar bedrijvigheid en inzet van 5 generaties Van Der Cruyssen – beslist de activiteiten te stoppen. Meteen verdween ook de laatste industriële bedrijvigheid uit het centrum van Deinze.
Van Der Cruyssen werd overgenomen door een bedrijf uit Geraardsbergen en noemt zich voortaan VDC & Bo Tobacco – http://www.botobacco.be/.

DSC_8290_OK Van Der Cruyssen Deinze

Van Mr. Pierre Van Der Cruyssen kregen we de toelating om de prachtige ateliers met veel geschiedenis en nostalgie in beeld te brengen. Zijn vrouw gidste ons met vele verhalen door de ateliers.
Samen met Caroline De Meyer hebben we een prachtig foto album samen gesteld.

Bekijk hier het uitgebreide foto album.

VanderCruyssen_deinzeDe beelden werden reeds enkele maanden geleden genomen, alle materiaal aanwezig in de gebouwen werd reeds verwijderd. Wat er met de gebouwen nu zal gebeuren is nog steeds onduidelijk, appartementen of restaureren tot een gebouw waar alle erfgoed van de regio kan verzameld worden… De melding ‘vergunning tot afbraak’ hangt er al sinds begin juli.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...