Fototentoonstelling ‘Vinkt, dorp in de kijker’

Ter afsluiting van het project ‘Vinkt, dorp in de kijker’ loopt er een fototentoonstelling in de Sint-Bartholomeuskerk van Vinkt van 5 december 2014 tot en met 4 januari 2015. De tentoonstelling biedt een bloemlezing uit de vele beelden van Vinkt en zijn inwoners en is elke dag gratis toegankelijk tussen 10-17 u., uitgezonderd tijdens erediensten.

Vinkt, dorp in de kijker Deinze

Vinkt, dorp in de kijker 2014

‘Dorp in de kijker’ is een project van Toerisme Leiestreek waarbij minder bekende maar charmante dorpen een jaar lang in de kijker worden gesteld. Voor de Leiestreek – van bron tot monding – is Vinkt in 2014 het dorp in de kijker. Hiervoor werd onder andere een toeristische brochure ontwikkeld, die nog steeds gratis af te halen is bij de dienst toerisme van stad Deinze (A. Saveryspand, E. Clausplein 4).

Fototentoonstelling uit privé- en verenigingsarchieven

Om ‘Vinkt, Dorp in de kijker’ op een mooie manier af te ronden werd een fototentoonstelling uitgewerkt. Verschillende mensen werden aangesproken en de nodige foto’s uit privé- en verenigingsarchieven werden verzameld door de dienst cultuur en evenementen.  ‘Het is niet moeilijk om Vinkt in beeld te brengen’, horen we bij Rutger De Reu, schepen bevoegd voor cultuur. ‘Elke foto straalt namelijk begeestering uit en brengt het ‘oude’ Vinkt terug tot leven. Iedere foto vertelt een eigen verhaal’.

De fototentoonstelling werd opgebouwd rond enkele thema’s zoals het verenigingsleven, de school, stoeten en processies, muziek, … Yvan Vandenbrande, voormalig stadssecretaris, verwoordde in zijn boek ‘Vinkt tussen de twee wereldoorlogen 1918 – 1940’ perfect wat de fototentoonstelling wil uitbeelden: ‘Vinkt, het dorp waar ik mijn kinderjaren heb doorgebracht, waar ik heb gelopen langs de velden, de straten en de wegels, waar ik in de beek heb gespeeld, waar ik met vrienden heb geravot en gevochten …’. Kortom, de fototentoonstelling biedt een bloemlezing uit de vele beelden over Vinkt en zijn inwoners. ‘Over enkele foto’s is er weinig tot niets geweten, we willen de bezoekers dan ook graag stimuleren om ons extra informatie te bezorgen. Deze informatie kunnen ze noteren op de tentoonstellingspanelen of doorsturen via [email protected]’ besluit schepen Rutger De Reu.

Mensen die nog oude foto’s hebben uit Vinkt kunnen deze bij de dienst cultuur en evenementen laten inscannen, zo krijgen ze een blijvend karakter op de erfgoedbank Leie & Schelde (www.erfgoedbankleieschelde.be).

De fototentoonstelling is gratis te bezoeken in de Sint-Bartholomeuskerk van Vinkt (Heerdweg 3) vanaf 5 december 2014 tot 4 januari 2015, elke dag tussen 10-17u,uitgezonderd tijdens de eredienst.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...