Deinze genomineerd met het oog op de toekenning van de “Belfius Smart City Award 2015”

Enkele maanden geleden lanceerde Belfius in samenwerking met Knack en Le Vif/L’Express, Proximus en Accenture de eerste editie van de “Belfius Smart City Award”, een wedstrijd ter bekroning van de meest creatieve stad of gemeente op het vlak van duurzame innovatie. Na afloop van de preselecties werden tien projecten van steden en gemeenten door een professionele jury genomineerd voor de finale.

Bluebike Blue bike Deinze

Als grote en kleine steden en gemeenten aantrekkelijk willen blijven, hebben ze geen andere keuze dan “smart” te worden. Dat wil zeggen dat ze slimme, vernieuwende en duurzame toepassingen moeten invoeren om hun milieu-impact te beperken, meer gebruik moeten maken van hernieuwbare energie, en beter moeten inspelen op de essentiële behoeften van de burgers en hun levenskwaliteit moeten verbeteren.

Belfius wil bijdragen tot een echte dynamiek rond het project “Smart Cities” in België, en organiseert daarom samen met Knack en Le Vif/L’Express en met de steun van Proximus en Accenture een wedstrijd voor de lokale besturen ter bekroning van het meest “slimme” project dat wordt gedragen en verwezenlijkt door een stad of gemeente in ons land.

Op 17 december jl. selecteerde een professionele jury, die onder meer bestond uit prominenten uit de academische wereld en Smart Cities-specialisten van voornoemde ondernemingen, tien projecten die zich in het bijzonder onderscheiden door hun duurzaam, vernieuwend en geïntegreerd karakter:

– Antwerpen : « Stadslab2050 – Energie voor het Antwerpse hart »
– Brussel-Stad: « OpenData.Bruxelles.be »
 Deinze : « Blue-Bike Deinze »
– Gent : « Energiecoaching op maat van uw bedrijf »
– Herstal : « Herstal Ré-Evolution »
– Terhulpen : « La Hulpe au bout des doigts »
– Luik : « Vélos électriques pour le programme Vélocité »
– Lier : « Automatisering notariële inlichtingen »
– Mechelen : « Maneblussers gaan voor Lunavision »
– Oostende : « Opbrengstgarantie voor energiebesparende investeringen bij gezinnen in
armoede »

Omdat 98% van de Belgen woont in verstedelijkte zones en omdat de steden van morgen even belangrijk zijn voor de toekomstige generaties als voor de mannen en vrouwen die er nu wonen, worden deze tien projecten tot in de maand november aan het grote publiek voorgesteld aan de hand van persartikels, onder meer in Knack en Le Vif/L’Express, en via de communicatiekanalen van Belfius.

Bedoeling: iedereen bewust maken van het belang en de opportuniteiten van de “Smart Cites”, en de Belgische bevolking betrekken bij het kiezen van de grote winnaar. Zo zal het publiek kunnen stemmen voor het project van zijn voorkeur en worden de resultaten van die stemming in aanmerking genomen voor de toekenning van de prijs aan het beste “Smart City”-project door de professionele jury. De uitreikingsceremonie van de Belfius Smart City Award 2015 vindt plaats op 2 december 2015 in aanwezigheid van de tien genomineerde steden en gemeenten.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...