Stichting Filip Decock kent voor het eerst werkbeurzen toe aan onderzoeksjournalisten

De Stichting Filip Decock, met zetel in Deinze, werkt al sinds haar oprichting in 1989 rond kunst en vooral journalistiek gelinkt aan de Derde Wereld.  Vorig jaar werden voor het eerst twee werkbeurzen toegekend aan Vlaamse journalisten. Zij kregen onlangs de kans om ter plaatse een origineel thema uit te spitten.  Kristof Vadino trok voor drie weken langs het Tonle Sap meer in Cambodja om te onderzoeken hoe dit voor Zuidoost Azië belangrijke meer snel verandert en wat de gevolgen daarvan zijn.  Matthias Verbergt onderzocht dan weer in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad hoe het zit met de vele holebi- en transgendervluchtelingen uit verre of minder verre Afrikaanse landen.

Toen historicus en VRT-radiojournalist Filip Decock in 1988 op 33-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van MS, werd door familie, collega’s en vrienden in Deinze de vzw Stichting Filip Decock opgericht. De vereniging bekroonde  tweejaarlijks met een tentoonstelling beeldende kunst of  een persprijs een vernieuwende bijdrage over de Derde Wereld.  Heel wat kunstenaars en vooral journalisten uit Nederland en Vlaanderen passeerden al de revue.  Twee jaar geleden werd een persprijs Derde Wereld  van de Vlaamse Overheid toegekend via de stichting.  Die persprijs is nu voor het eerst  vervangen door twee werkbeurzen, waarvoor men samenwerkte met het Fonds Pascal Decroos.

De laureaten Kristof Vadino en Matthias Verbergt werden geselecteerd uit een groep geïnteresseerden,  die zich eind vorig jaar kandidaat had gesteld voor de beurzen van respectievelijk 3.000 (senior journalist) en 1.500 (junior journalist) euro.  Zij zijn net terug van hun zending naar de Derde Wereld en volop bezig met een reportage, die binnenkort zal worden gepubliceerd in een Vlaamse krant.

Foto Kristof Vadino_2015_TonleSapmeer

Kristof Vadino maakt fotoreeksen, reportages en documentair werk voor Vlaamse en buitenlandse kranten en tijdschriften.  Ze werden al  gepubliceerd in De Standaard, De Tijd, Elsevier, Le Monde, El País, Trouw,… Hij onderzoekt de sociale en ecologische gevolgen van ons huidig systeem, peilt naar nieuwe mogelijkheden en plaatst hierbij de mensen in zijn omgeving.

Foto Matthias Verbergt_Kaapstad Zuid-Afrika

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Matthias Verbergt al een hele staat van dienst als internationaal gerichte freelance  multimediajournalist. Hij is op dit ogenblik voor De Morgen correspondent in Parijs.  Zijn stukken verschenen al op de voorpagina’s van de Wall Street Journal en De Standaard. Hij was bovendien te horen en te zien op radio en televisie ( Terzake).

De stichting bereidt op dit ogenblik een avondactiviteit voor, waar de beide journalisten hun onderzoek zullen toelichten. Die zal plaatsvinden op 7 mei in zaal Rekkelinge in Deinze.  De stichting krijgt voor haar projecten steun van het stadsbestuur van Deinze.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...