Karpov meets Karpov

7-Voudig wereldkampioen schaken, Anatoly Karpov, is tijdens het komende Pinksterenweekend van 23 tot en met 25 mei de centrale gast tijdens het schaakevenement “Karpov meets Karpov” dat schaakclub Karpov Deinze organiseert naar aanleiding van hun 40ste verjaardag. Tezelfdertijd viert hij ook zijn 64ste verjaardag.

Anatoly Karpov geeft onder andere een schaaksimultaan in het Museum van Deinze en de Leiestreek en treedt aan in een “Levend schaak” vertoning in de Palaestra. Zijn uitdager voor het “Levend Schaak” is meerkamper en medaillewinnaar op het laatste WK indoor, Thomas Van der Plaetsen.

Karpov meets Karpov

Naast schaaklegende Karpov die op zondag 24 mei in de Bietenoogstzaal zal aantreden voor een klassieke schaaksimultaan tegen niet minder dan 20 tegenstrevers, verwelkomt de schaakclub  nog 3 andere  topschakers, namelijk de Nederlandse schaker en entertainer Hans Böhm, Belgisch kampioen Geert Van der Stricht en Glen De Schampheleire. Deze 3 schakers geven diezelfde zondag elk een verschillende schaaksimultaan in de aanpalende zalen van hetzelfde Museum. Böhm gaat voor een klok simultaan, Van der Stricht voor een wisselsimultaan en De Schampheleire gaat voor een blind simultaan. Een niet eerder geziene combinatie.

Wilt u deelnemen aan de schaaksimultaan tegen Anatoly Karpov, dan zijn er 2  mogelijkheden. Op zaterdag 23 mei worden er in de Brielpoort daarvoor selectiewedstrijden georganiseerd in diverse reeksen gaande van jonger dan 11 jaar, jonger dan 13 jaar, jonger dan 15 jaar, max 1600 Elo, max 1800 Elo, max 2000 Elo en max 2100 Elo. Er wordt zelfs een gelukkige geloot uit alle deelnemers. Diegene die het net niet halen (tot max 2000 Elo), winnen een deelname aan de simultaan tegen Böhm of Van der Stricht. Indien u vindt dat de weg via de selectiewedstrijden echter te lang of te onzeker is kunt zich ook een verzekerde plaats aanschaffen voor de wedstrijd tegen Karpov. Het volstaat een seintje te geven naar [email protected] om de voorwaarden te bekomen.

Tezelfdertijd worden in het Museum onder de naam “Art meets Chess” de werken tentoongesteld die grotendeels speciaal voor dit evenement vervaardigd werden door niet minder dan 30 verschillende kunstenaars. Een niet te missen tijdelijke tentoonstelling. Voor dit onderdeel kunt u in het museum op zondag 24 mei al terecht vanaf 10:00 uur. Tot 13:00 uur kunt u daar ook in een uniek kader informeel een paar partijtjes schaken en al een eerste keer Böhm aan het werk zien. Hij gaat dan in een ludieke lezing zijn eigengereide kijk op het schaken geven.

Op zondagmiddag kunt u ook aanschuiven voor een verzorgde barbecue in de Brielpoort. Inschrijven tot uiterlijk donderdag 21 mei kan via de website www.karpovmeetskarpov.be waar u ook alle andere informatie kunt bekomen omtrent “Karpov meets Karpov”.

Hoogtepunt op maandag 25 mei is de “Levend schaak” vertoning in de Palaestra. Karpov gaat dan de strijd aan tegen Deinzenaar Thomas Van der Plaetsen. Belangrijk om weten is dat niet kunnen schaken geen enkel probleem is om optimaal te kunnen genieten van deze vertoning. Vooreerst gaan de atleten van de gerenommeerde lokale turnclub Sportac ’86 mooi uitgedost in barok kledij, de toeschouwers al turnend de schaakbeginselen uitleggen waarna de ultieme strijd kan aanvangen.

Of u nu schaker bent of niet, een bezoek aan het museum en de Palaestra in het komende Pinksterenweekend wordt iets om niet snel meer te vergeten. Belangrijk om nog mee te geven is dat alle evenementen voor de toeschouwers gratis toegankelijk zijn. Wees dus zeker op tijd. En wie weet keert u nog huiswaarts met een ballonvlucht.

Hierbij nog eens het volledige programma:

 • Za 23 mei Brielpoort:
  • Selectiewedstrijden van 10:00 tot 18:00
  • Schaakinitiatie voor jong en oud van 10:30 tot 12:30 en 14:00 tot 16:00
 • Zo 24 mei Museum van Deinze en de Leiestreek
  • “Art meets Chess”, kunsttentoonstelling over het schaken van 10:00 tot 18:00
  • Barbecue met vooraf inschrijving van 12:00 tot 14:00
  • Huldiging van schaakclub “Karpov Deinze” met verwelkoming van Anatoly Karpov met een muzikaal intermezzo van Mikhail Bezverkhni, winnaar van de koningin Elisabeth wedstrijd voor viool in 1976 van 14:00 tot 15:00 met gegarandeerde zitplaats voor genodigden
  • Schaak simultaan met Anatoly Karpov vanaf 14:45
  • Klok schaak simultaan met de Nederlandse schaaklegende Hans Böhm vanaf 15:00
  • Wisselschaak simultaan met Belgisch kampioen Geert Van der Stricht vanaf 15:00
  • Blind schaak simultaan met Glen De Schampheleire vanaf 15:00
  • Officieel diner in restaurant D’Hulhaege met vooraf inschrijving vanaf 19:30
 • Ma 25 mei Palaestra:
  • Meet and Greet voor genodigden en via VIP arrangement van 14:00 tot 14:45
  • Levend schaak opvoering met Anatoly Karpov, Deinzenaar en meerkamper Thomas Van der Plaetsen en turnvereniging Sportac ’86 van 15:00 tot 17:30
  • Afsluitende receptie voor genodigden en via VIP arrangement tot 19:30

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...