Stad Deinze bekroond als Fietsstad 2015

Stad Deinze werd op dinsdag 23 juni in het Vlaams Parlement uitgeroepen tot ‘Fietsstad 2015’. Een vakjury onder voorzitterschap van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde beoordeelde 34 kandidaturen in 3 categorieën. Deinze werd winnaar in categorie 2: tussen 20.000 en 50.000 inwoners. ‘Een mooie bekroning voor de vele initiatieven die we al ondernomen hebben en een motivatie om blijvend in te zetten op fietsbeleid’ stelt burgemeester Jan Vermeulen.

Fietsers Deinze - © Louis Bruyneel

Fietsgemeente/Fietsstad 2015?

Fietsgemeente/Fietsstad 2015 is een initiatief van de VSV (de Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in samenwerking met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid, waarvoor alle steden en gemeenten in Vlaanderen zich afgelopen najaar kandidaat konden stellen. De deelnemers dienden een tiental vragen te beantwoorden waarbij werd gepeild naar hun fietsrealisaties van de voorbije jaren en hun concrete toekomstplannen inzake fietsbeleid.

De kandidaturen werden ingedeeld in drie categorieën op basis van het inwonersaantal en beoordeeld door een vakjury onder het voorzitterschap van de VSV. De jury nomineerde drie kandidaten per categorie, zij mochten door naar de volgende ronde. Stad Deinze werd samen met o.a. Kontich en Sint-Truiden genomineerd in categorie 2: tussen 20.000 en 50.000 inwoners. De vakjury, waarin naast de VSV ook het Fietsberaad Vlaanderen, de Fietsersbond, het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, de Provincie Vlaams-Brabant en een docent van de Hogeschool voor Verkeerskunde zetelen, was verrast door de hoge kwaliteit van de ingestuurde dossiers.

Deinze krijgt erkenning voor beleid en subsidie voor fietsvoorzieningen

In het voorjaar van 2015 volgde een terreinonderzoek, waarbij de vakjury het fietsbeleid meer in detail bekeek. Op basis van dit onderzoek werd stad Deinze uitgeroepen als Fietsstad 2015. De stad mag het logo ‘winnaar Fietsstad 2015’ gebruiken, krijgt erkenning voor het beleid en de projecten en een subsidie van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid van max. € 50.000. Deze subsidie zal geïnvesteerd worden in fietsvoorzieningen.

‘Dit is een mooie bekroning voor alles wat we tot hiertoe ondernomen hebben om van Deinze een echte fietsvriendelijke stad te maken’ stelt een tevreden burgemeester Jan Vermeulen. ‘Het is meteen ook een motivatie om hier op te blijven inzetten, er is nog werk aan de winkel. De stad ziet in het fietsbeleid een middel om een bruisende, levende stad te worden. Meer dan de helft van de korte verplaatsingen kunnen met de fiets gebeuren. We zijn bovendien een scholenstad, wat de veiligheid van fietsende kinderen nog belangrijker maakt. Fietsen is gezond, neemt minder plaats in en zorgt ervoor dat het verkeer vlotter verloopt.’

‘Het stemt ons tevreden dat onze inspanningen gezien en bekroond worden, maar we hebben nog een lange weg te gaan om duurzame mobiliteit volledig ingeburgerd te krijgen’ beaamt Bart Van Thuyne, schepen bevoegd voor o.a. mobiliteit. ‘We hebben in de voorbije jaren al heel wat nieuwe, degelijke fietspaden gerealiseerd en werken hier op volle kracht aan verder.’

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...