Leerlingen GO! Erasmusatheneum Deinze maken bijenhotels voor de stad

Leerlingen van de derde graad houtbewerking van het GO! Erasmusatheneum Deinze maakten twee bijenhotels voor de stad. Op dinsdag 29 september werd een exemplaar ingehuldigd op het volkstuinpark aan de Gaversesteenweg. Het andere hotel bevindt zich in het stadsbos van Deinze. De bijenhotels kwamen er door een samenwerking tussen stad Deinze, de milieuraad van stad Deinze, agentschap Natuur en Bos en GO! Erasmusatheneum Deinze. De hotels werden ontwikkeld om de populatie van de bijen te vergroten, deze vermindert de laatste tijd namelijk sterk door o.a. ziektes, pesticidengebruik en klimaatsveranderingen.

bijenhotel

Een bijenhotel is een kunstmatige nestvoorziening voor solitaire bijen. Het is een ideale en veilige manier om deze bijzondere diergroep te steunen en te bestuderen. Solitaire bijen leven niet in een grote kolonie zoals honingbijen maar leiden, zoals de naam al zegt, een solitair bestaan. Elk vrouwtje zorgt zelf voor de bouw van haar nest, voedsel en eitjes. De bijen gebruiken de gangen in het bijenhotel voor het maken van nestkamers. Elke boorgang van het hotel wordt gevuld met kamertjes die kleine voedselvoorraad en een larve bevat. Er zijn in Vlaanderen ongeveer 350 verschillende soorten solitaire bijen met elk hun eigen bijzondere levenswijze, afmetingen en ecologie. Vele hebben bovendien een leuke naam zoals de Slobkousbij, Gehoornde metselbij of Pluimvoetbij.

Achteruitgang bijenbestand
Bijenhotels zijn nodig omdat zowel de populatie honingbijen als wilde bijen de laatste jaren sterk achteruit gaat. Imkers merken een verhoogde sterfte, in sommige gebieden zijn nauwelijks nog wilde bijen te vinden. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

• Gebrek aan nectarbronnen. Gebrek aan natuurlijke, wilde, bloeiende planten en variatie in het landschap. Onderzoek toonde aan dat de hoeveelheid bloemen op 10 jaar tijd met 34 % afnam.
• Pesticidengebruik. Vooral de nieuwste generatie pesticiden blijkt zeer schadelijk te zijn. In verschillende landen werden deze producten reeds verboden, maar nog niet bij ons.
• Klimaatverandering. Nattere en warmere omstandigheden zorgen voor een verlengd groeiseizoen, waardoor de grasmat dichter wordt en minder bloemen bevat.
• Ziekten. Als gevolg van voorgaande factoren nemen ziekten en plagen bij wilde bijen alsmaar toe.

070 - leerlingen GO! Erasmusatheneum Deinze aan het werk

Erasmusatheneum Deinze: werken aan de specialisten van morgen
De bijenhotels in het volkstuinpark en het stadsbos van Deinze werden gerealiseerd door leerlingen van het Erasmusatheneum Deinze. Er werd gekozen voor hout dat FSC-gelabeld is (= hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen).
Het atheneum werkt innovatief en verbetert voortdurend haar onderwijskwaliteit. Daarom kreeg het als één van de 12 scholen in Vlaanderen opnieuw het Unesco-label in 2015.

Ervaringsgericht werken staat hoog op de agenda bij GO! Erasmusatheneum Deinze. Leerlingen betrekken bij de school en haar omgeving werd in dit project vorm gegeven. De leerlingen worden opgeleid tot vakmannen en –vrouwen met een visie. Het worden doorzetters die graag met hun creativiteit aan de slag gaan. De derde graad houtbewerking krijgt de kans om haar stielkennis te demonstreren in verschillende projecten, waarvan zowel de leerlingen als hun omgeving ze als zeer nuttig ervaren. Hierdoor voelen ze zich sterk gewaardeerd en geapprecieerd, wat ten goede komt aan hun welbevinden en hun trots als vakman.

Het spreekt voor zich dat stiptheid, orde, discipline en beleefdheid belangrijke pijlers zijn doorheen deze richting. Leerlingen die dit hebben bereikt, kunnen met trots een SODA-attest afgeven aan hun werkgever.

Info: Alle info hoe je zelf een bijenhotel kan maken vind je in de folder van Natuurpunt, via volgende link: http://www.natuurpunt.be/sites/default/files/documents/hoe_bouw_ik_een_bijenhotel_-_low_res.pdf

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...