Deinze lid van Belgisch SUMP-netwerk

Deinze is samen met 8 andere Vlaamse steden (Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven en Turnhout) opgenomen als lid van het SUMP-netwerk. SUMP staat voor Sustainable Urban Mobility Plans networks, of netwerken van duurzame stedelijke mobiliteitsplannen. De leden engageren zich voor de opmaak of verbetering van hun mobiliteitsplannen zoals de Europese commissie die promoot via de SUMP-richtlijnen en ondersteunende programma’s, bijvoorbeeld ENDURANCE. Ook grote Europese steden zoals Manchester, Amsterdam en Bordeaux om er maar enkele te noemen zijn lid van het netwerk.

Jan Vermeulen

“De opname is een mooie erkenning van het duurzaam mobiliteitsbeleid van de stad”, stelt burgemeester Jan Vermeulen. Natuurlijk zijn onze recordcijfers rond het deelfietsen hierbij een speerpunt. Maar het is meer dan dat. Stilaan wordt duurzame mobiliteit als sleutel voor de stadskernvernieuwing een uitgangspunt in alle diensten. De stad wordt afgestemd op zowel jong als oud en er worden de komende jaren nog vernieuwende initiatieven genomen in Deinze rond duurzame mobiliteit. Zo is ons subsidiebeleid voor wie investeert in fietsen ter vervanging van een brommer of auto best vernieuwend.

De kwaliteit van de publieke ruimte en de keuze om in nieuwe gebouwen voor parkeerplaatsen voor mindervaliden, zitscooters en fietsen te kiezen is tevens een sterk punt in het verhaal dat Deinze schrijft. “De opname in SUMP opent vele deuren voor onze stad”, stelt Jan Vermeulen. De stad wordt als volwaardige partner gezien door grotere Europese steden om samen Europese projecten in te dienen. Zo loopt momenteel een dossier met partners uit Hamburg en Nijmegen. “We doen dit evenwel niet alleen voor de subsidies. Ook de kennisdeling is bijzonder belangrijk in ons verhaal”, besluit de burgemeester.

ENDURANCE is een gratis programma waarbij steden worden uitgenodigd om deel te nemen aan allerhande opleidingen en studiemomenten. Hierdoor worden de steden op de Europese mobiliteitskaart gezet.
Mobiel 21 is het Belgische contactpunt voor de netwerk-, training- en andere ondersteunende activiteiten. In totaal participeren 25 landen en 270 steden, waarvan Deinze er nu een is.

http://www.epomm.eu/endurance/index.php?id=2809&city=395

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...