Opiniecafé – Deinzenaars met een sterke mening aan het woord!

Intuitief zullen de meesten onder ons deze vraag beantwoorden met: “Doem!”.

Ingrepen van de mens op de natuur hebben in het verleden het ecologisch evenwicht al danig verstoord. En maken GGO’s ons niet afhankelijk van enkele grote spelers in de agro-industrie? Om nog niet over de gezondheidsrisico’s te spreken. Maar ligt het antwoord wel zo voor de hand? Wat als wetenschappelijk onderzoek zou aantonen dat GGO’s veilig zijn en dat ze bijdragen tot een duurzame vorm van landbouw? Moeten we dan niet de technologie omarmen in plaats van ze te bestrijden?

Opiniecafé

Het debat verdeelt alvast de ecologische beweging. De voorstanders, waaronder Stephen Tindale, oud-directeur van Greenpeace in het Verenigd Koninkrijk, claimen dat milieuorganisaties die actie voeren tegen GGO’s “een moreel onaanvaardbaar standpunt innemen”. Tegenstanders verwijten de voorstanders, met name die uit de biotechologie sector, tunnelvisie.

In elk geval is de bestaande beeldvorming rond GGO’s doorgaans weinig wetenschappelijk gefundeerd. Voor de leek is het bijzonder moeilijk om mythe en feiten uit elkaar te houden.

Ons eerste OpinieCafé bied u een unieke gelegenheid om net daarin klaarheid te scheppen. We laten drie wetenschappers en gerenommeerde experten op het gebied van GGO’s- aan het woord . Twee van de sprekers, Geert De Jaeger en Wim Grunewald, zijn verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), Deinzenaar Stefaan Blancke is wetenschapsfilosoof en verbonden aan de Universiteit Gent.

Zij brengen alvast een positieve boodschap over GGO’s.

Zullen we dan met z’n allen op 20 november als overtuigde voorstanders café Carroesel verlaten? Het zou me verbazen, maar op zijn minst zal na deze avond ons beeld over GGO’s scherper gesteld zijn en zullen we beter gewapend zijn om zelf een geïnformeerde keuze te maken. Na de lezing kan u al uw vragen, bezwaren en bezorgdheden aan de drie experten voorleggen.

Het OpinieCafé is een nieuw initiatief vanGroenRood in Deinze. Bedoeling is, zoals de slagzin zegt, om Deinzenaars met een sterke mening en kennis van zaken over een actueel onderwerp aan het woord te laten. Met een open geest en in een gemoedelijk kader. Volgende OpinieCafés kunnen bv. gaan over het verband tussen mobiliteit en ruimtelijke ordening of over economie en fiscaliteit. We houden u op de hoogte.

Hopelijk mogen we u alvast vrijdag 20 november om 20 u verwachten in Café Carroesel voor ons eerste OpinieCafé.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...