Een aanslag op de fietspunten: GroenRood doet noodoproep aan stadsbestuur

We kennen ondertussen allemaal de Fietspunten aan de stations. Zij doen zeer mooi werk. Als fietsherstelplaats zijn ze schitterend gelegen voor de velen die trein en fiets combineren. Een klein mankement op weg naar het station? Na je werk kan je je herstelde fiets terug oppikken. Maar ze onderhouden ook de stationsbuurten en verwijderen de achtergelaten fietsen. Hun aanwezigheid is ook een paardenmiddel tegen de plaag van fietsdiefstallen. Het systeem van de deelfietsen draait ook op hun aanwezigheid. Het feit dat ze werken met mensen die moeilijk toegang hebben tot de reguliere arbeidsmarkt maakt hen nog onmisbaarder.

Fietspunt GroenRood

Nu moeten 2 op 3 fietspunten aan treinstations verdwijnen door de besparingen van de NMBS. Het resultaat is een vuile stationsbuurt, meer fietsdiefstal en geen fietsherstellingen voor pendelaars! Ook worden bij deze fietspunten tientallen banen van werknemers uit de sociale economie bedreigd. Dat de besparingen terug bij de economisch zwaksten pijn doet is onaanvaardbaar. In De Pinte verdwijnt het fietspunt volledig, in Deinze en Waregem wordt de financiering sterk verminderd.

Het sluiten van fietspunten betekent een stap terug op gebied van duurzaamheid, milieu en mobiliteit. De luchtkwaliteit kan er enkel op achteruit gaan en de files zullen nog langer worden. Samen met onder andere de Fietsersbond, Trein Tram Bus en een pak andere organisaties wil GroenRood hard protesteren tegen deze dwaze maatregel.

GroenRood roept burgemeester Jan Vermeulen op om als voorzitter van Fietsberaad Vlaanderen sterk te protesteren bij de NMBS, minister Galant en minister Weyts. Daag hen uit om naar oplossingen te zoeken en de fietspunten te redden. Ook Tony De Neve roepen we als schepen van stationszaken op om te ageren. Een gezamenlijk protest van het college van burgemeester en schepen zou zeker op zijn plaats zijn. We hebben er vertrouwen in dat men voor Deinze een oplossing kan vinden maar hopen dat de burgemeester vanuit zijn voorzitterschap van Fietsberaad Vlaanderen ook durft spreken voor de andere fietspunten.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...