Gezellig ontbijten met de Liberale vrouwen Deinze voor het goede doel

De Liberale Vrouwen van Deinze vinden het belangrijk aandacht te hebben voor de zwakkeren onder ons.  Naast het organiseren van sociaal-culturele activiteiten, organiseren de dames ook jaarlijks een ontbijt dat twee goede doelen steunt.  Het gaat telkens over zeer concrete projecten, zodat het voor de sympathisanten herkenbaar is en zodat meer mensen zich betrokken zouden voelen. In 2016 ontbijten de vele sympathisanten samen op zondag 19 juni ten voordele van Moeders voor Vrede en het vluchtelingencentrum in Deinze.

Ontbijt Liberale vrouwen

Sociale inzet kent geen grenzen: internationaal en lokaal

Lynda Minnens en Yannic Demeyer en het bestuur van de Liberale Vrouwen Deinze zijn trots op de jaarlijkse dotaties aan Moeders voor Vrede en de vrouwenhuizen in Afghanistan.  ‘De Liberale Vrouwen Deinze steunen sedert 2007 Moeders voor Vrede.  In totaal konden we reeds €4.850 doteren. Naar onze mening is een repetitieve sponsoring de beste manier om een organisatie zoals ‘Moeders voor Vrede’ structureel te kunnen helpen.  De organisatie startte in 2002. Bij de start heeft Moeders voor Vrede zich voornamelijk geconcentreerd op medische zorg, omdat in Afghanistan het aantal moeders en kinderen dat bij de geboorte sterft, het  hoogste is ter wereld.   Intussen realiseert Moeders voor Vrede ook projecten op vlak van onderwijs, landbouw en economie, zodat levensomstandigheden op verschillende fronten zouden worden verbeterd. Want pas als deze basisbehoeften vervuld zijn, zullen vrouwen voor hun rechten kunnen opkomen, zullen ze hun waardigheid terug krijgen en kunnen ze toekomst perspectieven maken voor zichzelf en hun gezin.  De dotatie van 2016 gaat naar onderwijs projecten.  Op het VRT nieuws werd eind mei 2016 bericht over de ‘studentenhuizen’ die door Moeders voor Vrede worden opgericht. Maar daarnaast worden ook mobiele klassen ingericht. Nog aan teveel meisjes wordt toegang tot scholen verboden of de scholen worden vernield.  Slechts 18% van de vrouwen kan lezen en schrijven.  Daarom richt Moeders voor Vrede satellietklassen op in private woningen en gaat de lerares van ‘school tot school’. Het volgen van de lessen en het behalen van een diploma is een radicale verandering in het leven van de meisjes en de vrouwen’.

Naast het internationale doel, wordt jaarlijks een ander lokaal goed doel ondersteund.  Er werd reeds €500 geschonken aan de Voedselbank, het Rode Kruis opvangcentrum, het Fonds Jan Filliers, het Kinderdagverblijf de Elfjes, de Alzheimer Liga regio Deinze en VIBLO Leieland Deinze, de basisschool voor buitengewoon onderwijs en de Veerboot, de buitengewone basisschool.

Dit jaar kozen we voor het vluchtelingencentrum Le Rempart in Deinze.  Dit centrum zorgt voor de opvang van niet begeleide minderjarige jongens tussen 15 en 18 jaar die op zoek zijn naar asiel. Er is plaats voor 65 jongeren. Momenteel verblijven er 50 jongens, waarvan 46 Afghanen, 2 Syriërs, 1 Somaliër en 1 Albaniër, die binnenkort naar Engeland vertrekt bij familie. De jongeren lopen school in Gent en Deinze.

Het centrum is privé en werkt onder de koepel van Senior Assist, een privévereniging die verschillende Woon-en Zorgcentra uitbaat en nu ook vluchtelingencentra. Ze hebben een contract met Fédasil. Er werken 15 personeelsleden, waaronder opvoeders, maatschappelijk werkers, psychologen, tolken en koks. Het onderhoud van de gebouwen gebeurt door de jongeren zelf samen met het personeel. Daarvoor krijgen de jongeren €7,40 zakgeld per week. Dit zakgeld is een symbolische vergoeding voor het poetswerk maar leert ze meteen de waarde en het omgaan van ons geld.

De €500 die we schenken zal besteed worden aan vrijetijdsactiviteiten met accent op onze cultuur en leefgewoonten en onze Nederlandse taal.

In naam van de opvoeders en maatschappelijk werkers van het vluchtelingencentrum in Deinze, doen we een oproep en vragen we aan de Deinzenaren om jongenskledij (maat small en medium) en jongensschoenen (maat 40-43) te willen schenken. Ook vrijetijdsspellen zijn welkom en mogen geleverd worden in de Beekstraat 117-119 in Deinze.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...