Fietsen zonder leeftijd

De OCMW-raad keurde gisterenavond het unieke fietsproject ‘Fietsen zonder leeftijd’ goed. Met dit project willen ze fietsplezier aanbieden aan personen die niet meer in staat zijn om alleen te fietsen. Het OCMW zal voor dit project een comfortabele fiets met vooraan twee passagiers-zitplaatsen aankopen.

Fietsen zonder leeftijd

Na een werkbezoek van burgemeester Jan Vermeulen in Denemarken werd de interesse voor dit unieke fietsproject gewekt. Naast het feit dat Stad Deinze pionier en grootverbruiker is binnen het Blue-Bike concept, wordt er ook dagelijks ingezet op het fietsbeleid binnen de stad. OCMW-Voorzitter Conny De Spiegelaere zag de opportuniteit om via het LDC Elfdorpen fietsplezier ook aan te bieden aan zij die niet meer in staat zijn om alleen te fietsen. Vrijwilligers zullen hen meenemen op een fietstocht.

Het samen genieten van de natuur en de buitenlucht, over alle generaties heen, dat is het streefdoel. Er wordt letterlijk langs herinneringen heen gefietst, men ziet zaken van vroeger, men ervaart de natuur en men geniet opnieuw van geuren. Het aanbieden van deze buurthulp door het lokaal dienstencentrum Elfdorpen krijgt hier dan ook een ‘mobiele dimensie’.

Voor wie?
Deze fietsritten zijn bedoeld voor ouderen die zich eenzaam voelen of voor mensen die door welke beperking dan ook niet kunnen fietsen en niet of moeilijk mobiel zijn. Het kunnen mensen zijn die nog zelfstandig wonen, maar eveneens mensen die in een woonzorgcentrum wonen.

Aankoop fiets
Het OCMW zal voor dit project een uitgebouwde en comfortabele elektrische bakfiets aankopen. Deze fiets is geïnspireerd op de Indische ‘riksja’, waarbij je twee passagiers-zitplaatsen vooraan hebt. De fiets wordt op 5 en 6 oktober uitgetest: twee vrijwilligers zullen met de bewoners van residentie Elfdorpen ritjes doen in Deinze.

Tijdens de winter wordt het project verder uitgewerkt. De eerste fietsritten worden gepland in april 2017.

Info
Eva D’haene, projectcoördinator LDC Elfdorpen
[email protected]

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...