Leegstand in centrum van Deinze, hoogtijd voor actie: werkgroep over de partijgrenzen heen én een burgerbevraging

De leegstand in onze stad is momenteel opnieuw een hot item. Met het verdwijnen van twee nieuwe handelszaken in het centrum van Deinze worden hier en daar nieuwe voorstellen gelanceerd om de Tolpoortstraat en, bij uitbreiding, het volledige centrum van de stad aantrekkelijker te maken. Op de gemeenteraad van januari kaartte sp.a gemeenteraadslid Freija Dhondt de zorgwekkende situatie aan.

“Winkelen heeft alles te maken met ‘beleving’. Mensen willen vlot het centrum van de stad kunnen bereiken, gemakkelijk hun auto kunnen parkeren en ze willen kunnen winkelen in een aantrekkelijke en aangename omgeving”, zegt Dhondt. “We moeten niet alleen dringend werk maken van een verbeterde mobiliteit in het centrum van de stad, maar we moeten ook op zoek naar structurele en duurzame oplossingen die er voor zorgen dat de Tolpoortstraat een aangename winkel-wandelstraat wordt. We hebben geen tijd meer te verliezen.”

Het probleem is uiteraard niet nieuw. Al jaren vraagt sp.a naar een duidelijke visie over de Tolpoortstraat en naar het centrummanagement in het algemeen.  Bij de aanstelling van de centrummanager in de loop van vorig jaar waarschuwde sp.a voor de enorme last die op de schouders van deze persoon zou liggen.

“De eerste aangestelde centrummanager nam  vrij snel ontslag en de huidige manager doet verwoede pogingen om leuke initiatieven op te zetten. Maar dat is niet genoeg. Het wordt hoogtijd dat het college onder ogen ziet dat de situatie hopeloos aan het worden is. Leegstand creëert leegstand, we zitten in een vicieuze cirkel”, klinkt het bij Edelbert Masschelein.

Naar aanleiding van de bespreking tijdens de laatste gemeenteraad opperde ere-burgemeester Jacques De Ruyck voor de oprichting van een werkgroep ad hoc waarin vertegenwoordigers van alle politieke partijen samen op zoek gaan naar oplossingen. Sp.a sluit zich aan bij het voorstel van De Ruyck en gaat zelfs nog een stapje verder. Wouter De Schepper: “Je hoort op straat en leest op sociale media heel wat verschillende ideeën en meningen over het centrummanagement. Onze partij is grote voorstander om, net zoals dat in het verleden gebeurde voor het thema mobiliteit, een grote brainstormsessie te organiseren waaraan alle Deinzenaren kunnen deelnemen”.

De partij zal de komende maanden zelf tot actie overgaan. Met de hulp van enkele studenten plannen ze een grote bevraging bij de burgers om aan de hand daarvan voorstellen te formuleren die het centrum van de stad aantrekkelijker kunnen maken.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...