GroenRood vraagt ondergrondse afvalcontainers, meer bomen en een busje voor de Markt.

GroenRood bevroeg alle inwoners van de Markt te Deinze. Alle bewoners kregen een schriftelijke bevraging en velen werden ook mondeling bevraagd. Er waren vooral klachten over de mobiliteit, de inrichting en de kwaliteit van het wegdek. GroenRood destilleerde verschillende voorstellen om de Markt leefbaarder te maken. Ze ijveren onder ander voor een stadsbusje over de Markt, een oplossing voor het plaveisel, meer bomen en ondergrondse vuilniscontainers.

GroenRood voorzitter Peter Parmentier: ‘Heel veel bewoners van de Markt spreken ons geregeld aan met verzuchtingen over de Markt. Natuurlijk is de her aanleg van enkele jaren geleden een opwaardering geweest. Niemand zou terug willen naar de situatie van daarvoor. Maar er zijn ook nog heel wat minpunten. De Markt is niet meer het kloppende winkel centrum van de stad en velen zien de verhuis van het stadhuis als de doodsteek voor het dagelijkse leven daar. We vonden het dan ook raadzaam om zelf eens de Markt onder de loep te nemen en daarbij de mensen te bevragen. We bezorgden de mensen een schrijven met enkele voorstellen maar ook vooral de vraag om zelf verzuchtingen en voorstellen door te sturen. We zijn geschrokken van de grote respons op ons schrijven. De Deinzenaar is duidelijk klaar om ernstig te participeren aan het beleid.’

Eddy De Winter ziet als één van de meest terugkerende klachten het plaveisel. ‘De populatie van de Markt is niet van de jongste. Heel veel senioren verhuizen voor hun oude dag naar een appartement op de Markt of haar directe omgeving. Het is dan ook jammer dat de stenen daar zeer ongemakkelijk zijn voor mensen die niet goed te been zijn. Het is trouwens ook helemaal niet geluidsarm. Op de terrassen naast de rijweg ondervind je dat heel duidelijk. We zouden graag een deskundige firma laten kijken of we door een betere voeging geen veiliger en stiller resultaat kunnen krijgen.’

‘De Markt is het stadsbos niet,’ zegt Annick Verstraete ’maar er zouden best enkele bomen meer mogen staan. Dit oogt veel mooier en zorgt ook voor welgekomen schaduw in de zomer. Over schaduw gesproken… om te kunnen uitrusten in de schaduw mogen er wel nog enkele zitbanken bij komen. In de zomer (en de warme dagen in voor- en najaar) is het opslaan van vuilnis een probleem voor velen. Op heel wat kleine terrassen zorgt het afval dan voor grote hinder. Het is zonde dat men dan niet ten volle van zijn terras kan genieten. Grote ondergrondse vuilniscontainers zouden hier een oplossing kunnen bieden. Deze zijn bijna onzichtbaar, geurloos en zeer gebruiksvriendelijk. Heel wat kustgemeenten en Brussel hebben ervaring met deze systemen. Graag zouden we ook een lawaai-agenda opstellen. Wanneer is er waar geluidsoverlast? Het is leuk dat er geregeld leven op de markt is maar sommige evenementen zijn echt wel heel lawaaierig. Kan dit een beetje gespreid worden en moet er altijd zoveel lawaai bij komen? Moet op de wintermarkt bijvoorbeeld de muziek tot ’s avonds laat blijven draaien als er niemand op de kermisattractie zit?

Dirk Stroobandt wijst op een oud zeer. ‘Met GroenRood ijveren we al lang voor een betere ontsluiting van de Markt. Een vast pendelbusje dat klokvast vanop de Markt een rit in het centrum doet zou voor velen een zegen zijn. Dat de plaats met de meeste minder-mobiele mensen de plaats is zonder openbaar vervoer is niet te begrijpen. Ook de huidige inrichting krijgt heel veel kritiek. De inrichting nu is noch mossel noch vis. Er is geen grote, mooie rustige autovrije zone waar je rustig kan terrassen en kinderen onbezorgd kunnen spelen maar anderzijds klagen heel veel mensen over te weinig parkeerplaatsen. Er zijn hier zeker betere oplossingen mogelijk.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...