Eindelijk eerlijkere koffie(prijs) in de Rekkelinge

Goed nieuws voor verenigingen van Deinze en fair trade boeren op de laatste OCMW-raad. Na heel veel klachten van verenigingen komt er een eerlijkere regeling voor het koffiegebruik in de Rekkelinge. GroenRood-raadslid Eddy Donné slaagde er in dezelfde zitting in om fair trade producten vast op te nemen in het aanbod van de cafetaria.

Al diverse jaren neemt Groenrood het voortouw in de strijd tegen de talrijke prijsverhogingen in het OCMW van Deinze. De gunstige financiële situatie van het OCMW bewijst dat deze verhogingen overbodig waren.  Recent werd dit nog door gemeenteraadslid Eddy De Winter aangebracht op de gemeenteraad. Gelukkig werd de geplande tweede fase van de prijsverhogingen al afgeblazen door het bestuur.

Regelmatig werd er door GroenRood ook actie gevoerd tegen de te dure koffie in het buurtcentrum De Rekkelinge. Vooral senioren organisaties deden hier immers  al jarenlang hun beklag over. Het betaalsysteem was veel te duur. Er bestaan nochtans eenvoudigere en goedkopere systemen zoals een prijs per liter in plaats van individuele afrekeningen per tas. Op de OCMW raad werd nu eindelijk een aanpassing van het gebruiksreglement van buurtcentrum De Rekkelinge goedgekeurd. Voor verenigingen uit Deinze is een korting van 25 procent mogelijk. Het is een stap in de goede richting maar voor Groenrood gaat dit nog niet ver genoeg en is de koffieprijs nog vrij hoog.

Een tweede doorn in het oog is dat de fair trade producten niet standaard aangeboden worden. Zeker in een fair trade gemeente als Deinze zou dit een evidentie moeten zijn. Wie eerlijke wijn wenst te gebruiken moest dit nu op voorhand aanvragen. OCMW raadslid Eddy Donné diende een amendement in om de fair trade dranken standaard op te nemen in de drankenlijst. GroenRood is heel blij dat een meerderheid van de raad ( 4 stemmen pro, 3 tegen en 4 onthoudingen) zijn voorstel aannam. Het standaard aanbod Zal vanaf 1 oktober fairtrade moeten zijn.

De raad volgde ook het voorstel van Eddy Donné om in de nieuwe cafetaria van het Woon en Zorg Centrum de kaart van de eerlijke handel te trekken.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...