Eerste steenlegging Cultureel Centrum Leietheater Deinze

Op zaterdagvoormiddag 20 oktober 2017 was het dan eindelijk zover, de eerste steenlegging  van het nieuwe cultureel centrum ‘Leietheater’.  Want de eerste plannen dateren reeds van 1968 en nu pas bijna een halve eeuw later nemen ze een concrete vorm aan.

Schepen van cultuur Rutger De Reu sprak in zijn speech naar analogie van het lied ‘de steen’ van Bram Vermeulen over het feit dat wij de steen niet in maar naast de rivier leggen.  Het ‘Leietheater’ zal,  met zijn 25 meter hoge podiumtoren, een prominent gebouw worden aan de oevers van de Leie vlak naast het AC ‘Leiespiegel’.  Samen met de Brielpoort en het Mudel zal het dé culturele as van Deinze vormen.  Verder loofde Schepen De Reu dan ook zijn voorgangers voor hun baanbrekend werk om tot deze eerste steen te komen.
Burgemeester Jan Vermeulen dankte uitvoerig de architect en dit niet enkel voor zijn schitterend ontwerp, maar ook voor diens pleidooi destijds om de locatie te veranderen van de RAC parking naar de huidige site. Op die manier zal het ‘Leietheater’ niet alleen een prominentere ligging hebben, maar sparen we met de stad ook de kosten van de bouw van een ondergrondse parking uit. Tevens beloofde de burgemeester ons volgend jaar al een eerste culturele activiteit in de ruwbouw.

In zijn eigen onnavolgbare stijl bracht onze belleman Nick Hollevoet een ode aan het ‘Leietheater’ en overhandigde hij de ‘truwele’ aan Jan en Rutger voor de eerste steenlegging.  Als twee volleerde bouwvakkers, onder het goedkeurend oog van vakspecialist Lieven Tack, metsten ze de eerste twee stenen.  En toen alle fotografen hun werk gedaan hadden, was de cement bijna droog.

Het laatste woord in een cultureel centrum is altijd voor de artiest en dit was vandaag niet anders.  Niemand minder dan Johan Verminnen, die zich na de fusie ook Deinzenaar mag noemen, bracht ons enkele van zijn grootste hits. Waarna hij uitdrukkelijk solliciteerde om dit in 2019 bij de officiële opening nog eens te mogen overdoen.

Deinze en zijn inwoners zullen de bouw met veel aandacht volgen en kijken al uit naar het eerste bezoek aan hun nieuwe cultuurtempel het ‘Leietheater’.

Tekst en foto’s komen van Tom Van Nieuwenhuyse zetelt in de gemeenteraad voor Open VLD, bedankt Tom voor deze prachtige tekst en foto’s, we zouden het niet beter gekund hebben.

Hebben jullie nog toffe artikels, nieuwtjes, weetjes, stuur ons zoals Tom tekst en een leuke liggende foto of meerdere foto’s via www.deinzeonline.be/insturen

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...