Onderzoek “airbezenplantjes” in onze regio

In februari doken heel wat aardbeienplantjes op in het straatbeeld. Deze ‘airbezen’ kaderden in een campagneonderzoek van de provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met CM en beweging.net onder uitvoering van de Universiteit van Antwerpen onder leiding van Prof. Roeland Samson. Het onderzoek had tot doel de luchtvervuiling en de aanwezigheid van ijzerhoudend fijn stof op verkeersgerelateerde plaatsen in te schatten, op basis van de blaadjes van de plantjes. In totaal werden 3065 bladstalen geanalyseerd in Oost-Vlaanderen, waaronder 50 stalen uit Deinze.

Vermeulen Ronny _ vervuiling gaversesteenweg

Ook gemeenteraadslid Ronny Vermeulen (N-VA) heeft zo’n plantje opgekweekt omdat hij zich afvroeg hoe het gesteld was met de luchtkwaliteit aan zijn woonadres, langs de Gaversesteenweg aan het kruispunt met de Volhardingslaan. Dagelijks denderen daar honderden vrachtwagens komend van de van E17 en moet alle verkeer daar stilstaan aan de lichten. ‘Volgens Prof. Samson is net op dergelijke plaatsen het risico het grootst op gezondheidsproblemen met de luchtwegen’, zegt Ronny Vermeulen. ‘De mediaanwaarde voor het gehalte aan ijzerhoudende fijnstofdeeltjes voor Deinze is bepaald op 28µa, maar in de grote omgeving van de Gaversesteenweg zijn de meetpunten allemaal boven de 100µa gemeten. Dit is bovendien ook een omgeving met 3 scholen terwijl volgens de wetenschappers net kinderen en ook ouderen het meest kwetsbaar zijn voor luchtvervuiling. De stad heeft ook de Volkstuin ingericht naast deze drukke weg. Ik maak me toch zorgen voor de gezondheidsrisico’s als de stad er in de t
oekomst voor kiest om de ringweg dwars door een woonwijk te trekken. Dit is een aandachtspunt dat onvoldoende prioriteit krijgt in het mobiliteitsplan.’

Ronny Vermeulen analyseerde de 50 meetpunten op het grondgebied Deinze en stelde het volgende vast:
• Petegem: 10 meetpunten met een gemiddeld mediaanwaarde 76.6 µa
• Astene: 9 meetpunten met een gemiddelde mediaanwaarde 32.8 µa
• Deinze centrum: 8 meetpunten met een gemiddelde mediaanwaarde 32µa
• Bachte en Leerne: 5 meetpunten met een gemiddelde mediaanwaarde 31.2 µa
• Vinkt-Zeveren: 11 meetpunten met een gemiddelde mediaanwaarde van 26 ùa
• Grammene/Gottem/Wontergem: 6 meetpunten met een gemiddelde mediaanwaarde 18 µa.

‘Het is duidelijk dat deelgemeente Petegem het meest te lijden heeft onder het ijzerhoudende fijnstof, als je weet dat de mediaanwaarde voor Deinze bepaald is op 28µa’, aldus Vermeulen. ‘Er is maar één oplossing voor het fijnstofprobleem en meteen ook voor de mobiliteit: ‘ban het vrachtverkeer uit de kern van Petegem en zorg voor een zuidelijke ontsluitingsweg zoals gepland in de jaren ‘70.’

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...