17 vredesbomen in Nevele – Deinze

GroenRood vraagt om naar aanleiding van 100 jaar einde van WOI vredesbomen te planten. Op 11 november 2018 sluit het Agentschap voor Natuur en Bos aan op een eeuwenoude traditie om bij een belangrijke gebeurtenis een vredesboom aan te planten. Ze nodigen alle Vlaamse steden en gemeenten uit om mee te stappen in dit project en ook een vredesboom aan te planten op 11 november 2018. Elke gemeente die meedoet, ontvangt van hen een vredesboom. Na overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed koos men voor de winterlinde en de zomereik. Deze boomsoorten worden sinds lang als vredes- of getuigenboom aangeplant. Ze worden heel oud en hebben een hoog herstellingsvermogen. Met die keuze leggen we ook een symbolische link naar het belang van de natuur in tijden van oorlog. 220 steden en gemeenten in Vlaanderen zullen op 11 november 2018 een vredesboom planten.

Boom Deinzeonline

In Deinze en Nevele hebben we weet van oudere vredesbomen in Vinkt, Petegem en Landegem. De boom die de bevolking van Deinze plantte in de buurt van de Leiedam moest enkele jaren geleden plaats ruimen voor het stadsvernieuwingsproject. Sympathiek is dat er enkele jaren geleden in Meigem door de leerlingen van de Sterrebloem een vredesboom werd geplant.

GroenRood vraagt aan het stadsbestuur om in elke deelgemeente die geen vredesboom meer heeft een vredesboom te planten. Eddy Donné, OCMW-raadslid van GroenRood: ‘Het OCMW is van plan om in de Driesstraat een klaprozenveld te zaaien en eventueel een vredesboom te planten. Sympathiek project, maar deze boom zou dan op een boogscheut komen van de nog bestaande vredesboom die op de hoek Gaversesteenweg en Oudenaardsesteenweg staat. Een mooie plaats voor een nieuwe boom zou rechtover de Muziekacademie zijn. Net naast de Oxfam Wereldwinkel zou het een heel symbolische plaats zijn. Is ontwikkelingssamenwerking immers niet de mooiste manier om aan vredesbehoud te doen? Er is nu, na de wegenwerken,  reeds een plaats voorzien voor een boom…. een vredesboom?’

Dit vind je misschien ook leuk...