Een uur cultuur: Carlos Alleene en Yves Van Durme in gesprek met drie spraakmakende culturele gasten

Leiespiegel Deizne

In 2016 ging de lezingenreeks ‘Een uur cultuur’ van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme gingen tijdens deze reeks al in gesprek met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond zoals Johny Vansevenant, Tinneke Beeckman, Mia Doornaert, Kurt Van Eeghem, Ignaas Devisch en Herman Brusselmans. Ook in het najaar van 2018 wordt de succesvolle reeks verdergezet. Er zijn opnieuw drie spraakmakende Vlamingen uitgenodigd voor een boeiende babbel. Op 28 oktober komt culturele duizendpoot Johan de Boose langs, op 18 november is professor-emeritus hedendaagse geschiedenis en kenner van het Belgische koningshuis Mark Van den Wijngaert te gast en op 16 december komt auteur Peter Verhelst spreken over zijn indrukwekkende oeuvre.

Een uur cultuur is een initiatief van de dienst cultuur en evenementen samen met Deinzenaars Carlos Alleene en Yves Van Durme. “Een uur cultuur zorgt voor een reeks culturele aperitiefgesprekken op zondagmorgen, en past perfect in onze visie om het cultuuraanbod in Deinze uit te bouwen. Op een ongedwongen manier genieten we van dieptegesprekken over diverse thema’s, gemodereerd door twee klasbakken uit eigen stad”, aldus schepen van cultuur Rutger De Reu. Sinds de start wist Een uur cultuur een vast publiek op te bouwen. Een verderzetting van het project is dan ook vanzelfsprekend.

Programma

28 oktober: Johan de Boose

Johan de Boose bracht zijn jeugd door in Deinze. Hij heeft Slavische talen gestudeerd en werkt als vertaler, regisseur, acteur, docent, journalist en ook als radiomaker. Zo realiseerde hij voor Klara de vijfdelige reeks ‘Trojka! Naar Rusland met Johan de Boose’, die nog als podcast te beluisteren is. Daarnaast schrijft Johan de Boose gedichten en publiceert hij geregeld romans zoals ‘Bloedgetuigen’, een meermaals bekroonde, lijvige roman over de twintigste eeuw. In september rolde zijn nieuwste boek ‘Het vloekhout’ van de pers. Rusland, Oost-Europa en zijn boeken beloven als gespreksthema’s een verrijkende ontmoeting met een gepassioneerd verteller. Jammer dat een uur maar zestig minuten telt…

18 november: Mark Van den Wijngaert

In zijn nieuwe boek ‘Boudewijn. Koning met een missie’, dat hij samen met Emmanuel Gerard schreef, gaat professor-emeritus hedendaagse geschiedenis (KUBrussel) Mark Van den Wijngaert na welke invloed koning Boudewijn had in het naoorlogse België. Van den Wijngaert – zijn onderzoeksdomeinen zijn de Duitse bezetting, de naoorlogse Belgische politiek, de monarchie en de Koude Oorlog – laat er dan ook geen twijfel over bestaan dat Boudewijn, vanuit zijn religieuze overtuiging, aan de tweede helft van zijn koningschap een moreel-humanitair karakter gaf. Over deze thema’s en ook over de rol van Leopold III gedurende de Tweede Wereldoorlog gaat Carlos Alleene met hem in gesprek.

16 december: Peter Verhelst

Sinds zijn debuut in 1987 met de dichtbundel ‘Obsidiaan’ heeft dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst inmiddels een indrukwekkend oeuvre bij elkaar geschreven. Hoewel hij door de literaire kritiek vlug naar waarde werd geschat, kwam zijn doorbraak er pas in 2000 toen zijn roman ‘Tongkat’ met de Gouden Uil werd bekroond. Verhelst is er fel op tegen dat zijn proza en poëzie tot een esthetische variant van het postmodernisme worden gerekend. Opvallend is wel dat beeldende kunst een grote rol speelt in zijn werk. Verbonden aan NTGent bewerkte, schreef of regisseerde hij heel wat theaterstukken. Van 2009 tot 2011 was hij als Gentse stadsdichter actief. Toch blijft hij bij het publiek vooral bekend als romancier. Zo heeft hij het in ‘De Kunst van het crashen’ (2015) over een auto-ongeval waarbij hij nipt aan de dood is ontsnapt. In ‘Voor het vergeten’ (2018), een alom geprezen roman, schrijft hij op een aangrijpende manier over de dood van zijn moeder. Carlos Alleene interviewt Peter Verhelst over al deze thema’s.

Carlos Alleene is journalist, literair criticus en auteur. Hij publiceerde o.a. verschillende boeken over kunstschilder Roger Raveel. In 2014 schreef hij samen met Veerle Van Doorne het boek ‘150 jaar kasteelheren van Ooidonk.’

Yves Van Durme is leerkracht literaire creatie in de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Van 1989 tot 2003 werkte hij als verslaggever theater, literatuur en presentator voor VRT Radio 3 (later Klara) en van 1995 tot 2000 als verslaggever tentoonstellingen voor VRT Radio 2. Hij werkt ook al vele jaren als presentator bij Radio Tequila.

Praktisch

Wanneer? Zondag 28 oktober, 18 november en 16 december 2018 om 11 u.
Waar? Dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2, 9800 Deinze 
Toegang? Gratis, vooraf reserveren via [email protected] aanbevolen

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...