Vijfde editie Winterpret aan de Leie en sfeervolle kerstmarkt in Deinze

Het Sint-Poppoplein wordt voor de vijfde keer omgetoverd tot een heus winterdorp, deze keer vanaf woensdag 12 december 2018. Drie weken lang, tot en met woensdag 2 januari 2019, kan iedereen er terecht voor een winterkermis, gezellige drank- en eetkraampjes en kunnen jong en oud hun beste schaatskunsten demonstreren op de overdekte ijspiste. De traditionele kerstmarkt met animatie voor jong en oud is terug van de partij op zaterdag 15 en zondag 16 december. Op deze dagen vindt er ook een alternatieve kerstmarkt plaats in de Volkskring, waar je verschillende organisaties met een sociaal doel kan steunen. In het voormalige stadhuis op de Markt kan je terecht voor de Fair Trade kerstmarkt.

Winterpret aan de Leie

Vanaf 12 december 2018 tot 2 januari 2019 kunnen schaatsfanaten hun hartje ophalen op de ijspiste van 300 m². Deze is overdekt om energie te sparen, maar open aan de zijkanten zodat het openluchtgevoel primeert. Het maakt niet uit of je een beginnende of ervaren schaatser bent, valide of andersvalide, jong of oud. De ijspiste staat open voor iedereen. Ook rolstoelgebruikers kunnen dus het ijs op, vergezeld van hun begeleider. Op zondagmorgen is er Kleuterglibberen, dan kunnen de allerkleinsten tot en met 6 jaar gratis hun eerste pasjes wagen op het ijs.

Na het grote succes van vorig jaar komt het Eisstockschießen terug! Op donderdagavond 13, 20 en 27 december kunnen jong en oud het gladde ijs betreden voor een potje Eisstockschießen. Deze populaire winterse teamsport is een afgeleide van curling en petanque. Voor deze sport moet je niet kunnen schaatsen, je loopt namelijk met je schoenen op het ijs. Daarnaast hebben we op woensdagavond als vaste waarde het amateur ijshockeytoernooi. Na de activiteiten gaat niemand met lege handen naar huis, dit jaar ontvangt iedere deelnemer een goodiebag.

De ijspiste wordt het centrale punt van een gezellig winterdorp waar heel wat te beleven valt. De sfeervolle winterkermis zal de kinderharten ongetwijfeld sneller doen slaan. Verwacht je aan gezellige verlichting en een vleugje muziek die jou in de juiste kerststemming zullen brengen. In het winterdorp word je bovendien regelmatig getrakteerd op een muzikale avond met optredens en deejay. Er zullen zowel lokale als niet-lokale acts op het programma staan. Verdere info over de activiteiten vind je in het programma op  www.facebook.com/winterpretaandeleie.

Praktische informatie

Openingsuren
Vanaf 12 december tot en met 23 december:

  • Tijdens de week: 15.30 u. tot 21 u.
  • Tijdens het weekend: 10 u. tot 22 u.

Vanaf 24 december tot en met 2 januari:

  • Tijdens de week: 10.30 u. tot 21 u.
  • Tijdens het weekend: 10 u. tot 22 u.

Kerst- en oudejaarsavond: 10 u. tot 18 u.

Kerst- en nieuwjaarsdag: 13 u. tot 20 u.

Toegangsprijzen schaatspiste
7 euro p.p. (huur schaatsen inbegrepen)
Kortingen voor groepen, verenigingen, scholen, rolstoelgebruikers, … op voorwaarde dat er op voorhand gereserveerd wordt via [email protected].  Ook speciale groeps- en bedrijfsarrangementen zijn mogelijk.

Drank en eten

Dit jaar zal er naast de piste een gezellige indoor winterbar zijn. Iedereen kan er genieten van een heerlijk (warm) drankje met zicht op de piste, de kermis en de gehele site. Daarnaast kan je er ook genieten van een heerlijke portie oliebollen of churros.

Kermis

Naast de kerk vind je leuke en kindvriendelijke kermisattracties. De lambada, de trampoline, het eendjeskraam en het lunapark zijn terug van de partij. Altijd goed om een lach te toveren op de vele (kinder)gezichtjes.

Programma

Feestelijke opening – vrijdag 14 december vanaf 19 u.

De vijfde editie van Winterpret aan de Leie wordt feestelijk ingeschaatst door Kryos On Tour. Vijf leerlingen van Katrien Pauwels, waaronder heel wat Belgische schaatskampioenen, brengen een wervelende show met afgewisseld uptempo nummers en trage nummers. Een echte schaats’kunst’show waarvan jong en oud zullen genieten. Hierna is er een officiële opening door de burgemeester en schepenen.

After Work – vrijdag 21 december vanaf 18 u.

Zet het weekend en de vakantie in met collega’s op het After Work event! Op vrijdag 21 december trekt Fiesta Crew vanaf 18 u. het feest op gang met de beste platen uit de voorbije decennia. Wil je graag aanwezig zijn met jouw bedrijf/team? Aarzel dan niet om contact op te nemen via [email protected] voor een specifieke aanvraag.

Verjaardagsfeest – zaterdag 22 december

Duid zaterdag 22 december alvast met een groot kruis aan in de agenda, want Winterpret aan de Leie blaast 5 kaarsjes uit! Op deze dag zal Winterpret aan de Leie tal van specials in petto hebben. Je kan die dag komen schaatsen aan € 5,- i.p.v. € 7,-. Ook de kermis zal die dag een speciaal verjaardagstarief hanteren en om 19 u. volgt er een leuk optreden.

Kleuterglibberen – elke zondag van 10 u. tot 12.30 u.

Op zondagmorgen is de ijspiste speciaal geopend voor de allerkleinsten. Kinderen t.e.m. 6 jaar mogen gratis op de piste om hun eerste pasjes op het ijs te zetten. Speciaal voor hen worden sleetjes en pinguïns gratis ter beschikking gesteld.

IJshockeytoernooi (geen ervaring nodig!) – elke woensdag van 20 u. tot 23 u.

Op woensdagavond vindt telkens een ijshockeytoernooi plaats. Groepen en verenigingen kunnen op 19 en 26 december strijden voor de titel van beste amateur ijshockeyteam van Deinze. Inschrijven kan via het Facebookevenement of via [email protected].

Eisstockschießen (geen ervaring nodig!) – elke donderdag van 20 u. tot 23 u.

Op donderdagavond 13, 20 en 27 december kunnen jong en oud het gladde ijs betreden om een potje te Eisstockschießen. Deze populaire winterse teamsport is een afgeleide van curling en petanque. Voor het Eisstockschießen moet je ook niet kunnen schaatsen, je loopt namelijk met je schoenen op het ijs. Inschrijven kan via het Facebookevenement of via [email protected].

Discoschaatsen – elke zaterdag van 20 u. tot 23 u.

Zaterdagavond draait onze dj de beste platen uit de afgelopen decennia. Iedereen kan de beentjes losschudden, ook op het ijs.

Sfeervolle kerstmarkt

De traditionele kerstmarkt vindt dit jaar plaats op de Markt van Deinze op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018. De toegang is gratis. Twinkelende lichtjes, mooie decoratie en meer dan 50 verlichte kerstbomen brengen je meteen in de juiste kerststemming. Er wordt een inkompoort geplaatst ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en deze blijft de volledige decembermaand staan. Ook de stadshal wordt passend versierd met dennenbomen en andere kerstversiering.

Op de kerstmarkt kan je slenteren langs 48 verschillende kerstkraampjes op zoek naar een origineel cadeau: houten speelgoed, interieurartikelen, schoonheidsproducten, kaarsen, juwelen, kerstkaarten, Oosterse geschenkartikelen, plaids, nachtkledij, verrassingen voor de kleintjes en nog veel meer. Je zal er ook mutsen, sjaals, warme sokken en dikke truien kunnen kopen voor de koude winterdagen.

De nodige culinaire kraampjes worden voorzien, zo vind je er o.a. ambachtelijke chocoladetruffels, tartiflette, raclette … Je kan er ook jezelf verwennen met wafels en pannenkoeken, oliebollen en natuurlijk ook glühwein, allerlei soorten bieren en Filliers, koffie of warme chocolademelk.

Redenen genoeg dus om een bezoekje te brengen aan de Deinse kerstmarkt!

De kerstmarkt is op zaterdag geopend van 14 u. tot 22 u. en op zondag van 14 u. tot 21 u. Op beide dagen deelt de kerstman ook cadeautjes uit.

Programma zaterdag 15 december

Tussen 14 u. en 16 u. kan je genieten van sfeervolle doedelzakmuziek onder leiding van Alvyn. Samen met zijn collega spelen zij als enigen in het land, steeds in “full dress” en niet in de standaard “day dress” met hemd en das. Een piper in full dress is ongetwijfeld het beeld dat je voor ogen hebt als je aan een doedelzakspeler denkt.

Van 15 u. tot 18 u. kan je genieten van The Scaldish New Orleans Jazz Messengers. Deze stijlvolle en swingende jazzband met acht muzikanten uit het zuiden van West-Vlaanderen brengt allerlei soorten muziek. Echte sfeermakers die met veel enthousiasme optreden.

Het kallikids kinderkoor, een koor dat wekelijks één uurtje oefent, treedt op van 18 u. tot 18.30 u. De repetities verlopen los en speels. Er worden, onder leiding van een pianist, speelse liederen gebracht uit de leefwereld van de kinderen. Hun optreden omvat zowel Nederlandstalige als Engelse muziek. Echt een moment om kippenvel van te krijgen!

kerstmarkt Deinze 2014

Van 18.45 u. tot 19.45 u  kan je genieten van de groep Les amies de Charles, deze groep is ontstaan uit de schoot van “Theatergroep Vooruit’. Na het spelen van de productie “Driestuiversopera” hadden veel van deze actrices terug de zangmicrobe te pakken. Het was dan ook een kleine stap van de repetitiezaal naar het podium. Zo zongen Les amies de Charles al op de planken van “Vooruit zelf”, in de Brielpoort, op verjaardagsfeestjes, recepties, plaatselijke activiteiten … Dat Charles de allereerste voorzitter van deze theatervereniging was, is een leuk weetje.

De groep De Kemels, een Nederlandstalige coverband, sluit de avond af met een optreden van 20 u. tot 22 u. De Kemels zorgen voor een volledige liveshow met aanstekelijke popsongs uit Vlaanderen en Nederland. Denk aan nummers van Gorki, De Kreuners, Clouseau, …

Programma zondag 16 december

Tussen 14 en 17 u. kunnen kinderen en hun ouders genieten van een gratis ritje in de kerstkoetsen op de Markt.

De muziekmaatschappij Eendracht & Verbroedering uit Vinkt speelt voor de eerste maal op de kerstmarkt van 14.30 u. tot 16.30 u. Deze muziekgroep zorgt al sinds 1840 onafgebroken voor de muzikale omlijsting van Vinkt en omstreken. Meer dan 20 enthousiaste muzikanten brengen onder leiding van dirigent Freddy Vandermeeren voor elk wat wils: van stemmig klassiek over meeslepende pop tot stevige rock.

De groep Sitting Duck treedt op van 17 u. tot 19  u. De drie stemmen van de zangeressen zorgen voor sprankelende meerstemmige hoogstandjes, gedegen ondersteund door drie ouwe rotten, op gitaar, contrabas en mondharmonica. Sitting Duck is een swingend, bluesy akoestisch combo dat al jaren met ongelofelijk veel goesting de betere straat-, school-, trouw-, buurt-, verjaardags-, en huis-tuin-en-keukenfeesten van muzikaal vuurwerk voorziet met hun eigenzinnige bewerkingen van parels uit 100 jaar popmuziekgeschiedenis, van Robert Johnson en Irving Berlin tot Destiny’s Child.

De groep The Go Go Go’s sluit de kerstmarkt af met een optreden van 19.15 u. tot 21 u. Deze jaren ’60 tributeband brengt je zo weer terug naar tijd van The Beatles, The Stones, The Who, … Dit wordt een feest waarbij het onmogelijk is om stil te staan!

Alternatieve kerstmarkt

Tijdens de kerstmarkt organiseert vzw De Volkskring Dekenaat Deinze in De Volkskring (Markt 73) een alternatieve kerstmarkt voor socio-culturele verenigingen en organisaties uit de non-profitsector die een sociaal doel nastreven. Deze kerstmarkt is op zaterdag 15 december geopend van 14 u. tot 20 u. en op zondag 16 december van 14 u. tot 19 u.

Fair Trade kerstmarkt

In het voormalige stadhuis op de Markt nummer 21 kan je terecht voor de Fair Trade kerstmarkt met een ruim aanbod van eindejaarsgeschenken en wereldwinkelproducten. In de bar kan je terecht voor een lekkere kop koffie, een stuk taart of een glas wijn. De Fair Trade kerstmarkt is geopend op zaterdag 15 december tussen 10 – 20 u. en op zondag 16 december van 10 – 18 u. Tijdens de beurs houdt Amnesty International hun briefschrijfmarathon. Men hoopt het aantal brieven van vorig jaar (132) te overtreffen. Briefschrijvers krijgen een gratis drankje en versnapering.

De feestelijke opening met een optreden van de Deinse groep Rhiannon en de uitreiking van een ontbijt-geschenkencheque voor het goede doel DIFAM uit Guatemala is voorzien op vrijdagavond 14 december om 19.30 u. Gratis toegang.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...