Een uur cultuur voorjaar 2019: Carlos Alleene en Yves Van Durme in gesprek met drie spraakmakende culturele gasten

In 2016 ging de lezingenreeks ‘Een uur cultuur’ van start. Carlos Alleene en Yves Van Durme gingen tijdens deze reeks al in gesprek met spraakmakende gasten van diverse culturele achtergrond zoals Johny Vansevenant, Mia Doornaert, Kurt Van Eeghem, Ignaas Devisch, Herman Brusselmans en Peter Verhelst. Ook in het voorjaar van 2019 wordt de succesvolle reeks verdergezet. Er zijn opnieuw drie spraakmakende Vlamingen uitgenodigd voor een boeiende babbel. Op 17 februari komt Bruegelkenner Leen Huet langs, op 17 maart is hoogleraar Geert Buelens te gast over de jaren zestig en op 28 april komt tv-gezicht Annelies Beck spreken over haar nieuwe boek ‘Toekomstkoorts’.

Leiespiegel Deizne

Een uur cultuur is een initiatief van de dienst cultuur en evenementen samen met Deinzenaars Carlos Alleene en Yves Van Durme.  “Een uur cultuur zorgt voor een reeks culturele aperitiefgesprekken op zondagmorgen, en past perfect in onze visie om het cultuuraanbod in Deinze uit te bouwen. Op een ongedwongen manier genieten we van dieptegesprekken over diverse thema’s, gemodereerd door twee klasbakken uit eigen stad”, aldus schepen van cultuur Rutger De Reu. Sinds de start wist een uur cultuur een vast publiek op te bouwen. Een verderzetting van het project is dan ook vanzelfsprekend.

17 februari: Leen Huet

Spreekwoorden, Kinderspelen, Dulle Griet, De toren van Babel: deze en nog zo veel andere werken zijn van de hand van Pieter Bruegel, de zestiende-eeuwse Vlaamse schilder die 450 jaar geleden overleed. Dat wordt uitgebreid herdacht in Europa, onder meer met een indrukwekkende overzichtstentoonstelling in Wenen. Voor dit Bruegeljaar is Leen Huet te gast bij Yves Van Durme. Leen Huet studeerde in Leuven en Firenze kunstgeschiedenis en filosofie. Zij schreef de eerste meest volledige biografie van Bruegel, waarbij ze ook een nieuw licht werpt op het leven en op het uitgebreide oeuvre van Pieter Bruegel.

17 maart: Geert Buelens

De jaren zestig, het tijdperk van hoop? De Beatles, Bob Dylan, The Stones en films als West Side Story of The Sound of Music, of de toen opvallende modetrend van de minirok. Jaren van de Provo’s, de protestbeweging die in Nederland ophef maakte. Het tijdperk van protestbetogingen in binnen- en buitenland, denk maar aan Parijs, Leuven, … Over dit ophefmakend decennium schreef Geert Buelens, hoogleraar moderne letterkunde aan de universiteit van Utrecht, een uitgebreide studie. Hij spreekt met Yves Van Durme over de verrassende verbanden die opduiken tussen de vele facetten van de periode die hij in zijn boek belicht.

28 april: Annelies Beck

Annelies Beck debuteerde in de journalistiek bij het allereerste jeugdjournaal van Ketnet. Nadien stapte ze over naar ‘Terzake’, waar ze binnen- en buitenlandse reportages maakte, om vervolgens te presenteren, zowel voor televisie – ‘De Zevende Dag’ en ‘Terzake’ – als voor Radio 1. In 2011 debuteerde ze als auteur met ‘Over het Kanaal’, een roman over haar grootvader die tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar Glasgow is gevlucht. ‘Toekomstkoorts’, haar nieuwe boek, speelt zich af in Brazilië, waar door Belgische ondernemers een kolonie uit de grond wordt gestampt. Carlos Alleene gaat in gesprek met Annelies Beck.

Moderatoren

Carlos Alleene is journalist, literair criticus en auteur. Hij publiceerde o.a. verschillende boeken over kunstschilder Roger Raveel. In 2014 schreef hij samen met Veerle Van Doorne het boek ‘150 jaar kasteelheren van Ooidonk’.

Yves Van Durme is leerkracht literaire creatie in KADE podiumkunsten. Van 1989 tot 2003 werkte hij als verslaggever theater, literatuur en presentator voor VRT Radio 3 (later KLARA) en van 1995 tot 2000 als verslaggever tentoonstellingen voor VRT Radio 2. Hij werkt ook al vele jaren als presentator bij Radio Tequila.

Praktisch – Een uur cultuur

Wanneer? Zondag 17 februari, 17 maart en 28 april 2019 om 11 u.
Waar? Dienstencentrum Leiespiegel, Brielstraat 2, 9800 Deinze
Toegang? Gratis, vooraf reserveren via [email protected] aanbevolen

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...