Opvang Indiase straatkinderen uit Calcutta dank zij Deinse Ingrid Sys en vele andere sympathisanten

In 2003 startte Ingrid Sys uit Deinze de vzw Children at Risk op in België. Deze vzw heeft als doel verwaarloosde, ondervoede straatkinderen in Calcutta , India te begeleiden naar een beter leven zonder drugs, vechten en seksueel geweld. De jongens die opgevangen worden door Children at Risk leefden in sloppenwijken of aan het station. 

Alle activiteiten om de kinderen te begeleiden vinden plaats in een huis (House of Love) waar 2 lokale begeleiders momenteel 19 jonge kerels psychisch en praktisch bijstaan met opvoeding, onderwijs, medische bijstand. Aan de jonge mensen wordt aangeleerd wat aanvaardbaar sociaal gedrag is en indien nodig wordt ontwenningstherapie voorzien. Er wordt gezorgd voor een geboortecertificaat of een identiteitskaart, zodat de jongeren een rechtsbestaan krijgen en kunnen bouwen aan de toekomst. 

Toekomst. 

De meeste aandacht gaat uit naar onderwijs en tewerkstelling. Onderwijs betekent immers toekomst. Vandaar dat de jongens na enige tijd onderwijs volgen in scholen aangepast aan hun niveau (zowel Bengaalse of Engelse scholen). In het tehuis worden bijkomende taallessen Engels georganiseerd en worden de kinderen dagelijks begeleid in hun huiswerk en hun examen, zodat ze later werk kunnen vinden en een zelfstandig leven leiden. 

Children at risk steunt Badshah, Saroj, Shraban, Sourab en vele andere jongens op weg naar een normaal leven. 

Ingrid Sys zet zich al jaren in voor deze organisatie door o.a. financiële hulp te zoeken via diverse initiatieven. Dank zij de blijvende steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, een jaarlijks Indisch eetfestijn in Viblo-Leieland (op 14.3.2020) , acties voor Music for Life, …… vindt Ingrid via het lokaal bestuur en vooral door vele initiatieven van vrienden, middelen om de werking van de House of Love draaiende te houden. 

In 2019 steunde stad Deinze via het Lokaal Mondiaal Beleid met €1.000. De aanvraag voor 2020 is ingediend. Maar de grootste inspanning werd geleverd door Danny Carrette die door zijn deelname aan de Dodentocht €2.600 bijeen stapte voor het project. 

De meeste donateurs zijn particulieren. Steeds meer mensen bieden zich spontaan aan. Ook Driespoort Shopping Deinze helpt deels logistiek en financieel met €150. 

Danny getuigt: ‘Het is mijn 5de deelname aan de Dodentocht, die ik samen met mijn vriend Franky Taveirne heb gestapt. We hebben er 22uren en 18minuten over gedaan’. 

‘De tocht was behoorlijk lastig. Zeker zo ongeveer halfweg in Merchtem is een kritisch punt. Een goed ontbijt en een goede babbel met Franky en andere wandelaars hielpen ons om door te zetten. Mijn geheimen om de 100km moeiteloos te stappen zijn: reggae muziek, goede stapschoenen, aftellen na 50km , deugddoende gesprekken met mijn vriend Franky, mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen zien op 85km en denken aan het goede doel: zo’n 15 jongeren op weg helpen naar een betere toekomst, naar een menswaardig bestaan’. 

Danny kreeg tijdens zijn tocht een gsm van de begeleiders van Children at Risk vzw (zij volgen de tocht via tracking). ‘Dat deed deugd’, zegt Danny. ‘Ik heb ze een berichtje teruggestuurd, ik had alle tijd niet?’. 

Externe financiële hulp moet tijdelijk worden. 

Ter plaatse in India wordt gewerkt aan een autonoom bestaan. De middelen dit jaar zullen aangewend worden voor het opzetten van een winkel voor voedingsmiddelen, gsm kaarten en andere noodzakelijke dagdagelijkse producten. Het finale doel is om totaal 30 kinderen te kunnen opvangen en begeleiden naar een betere wereld en dat volledig met eigen middelen. Tegen 2020 hoopt Ingrid dat de organisatie zelf bedruipend is. Daarna wil Ingrid in Indië, haar droomland, nieuwe goede doel projecten opstarten. 

Hoe steunen? 

Maandelijkse of eenmalige giften (vanaf €40 fiscaal aftrekbaar) kunnen aan Children at Risk – Désiré Delcroixstraat 11, 9800 Deinze. 

rekeningnummer: IBAN BE46-9790-7983-4136 

Ingrid Sys: [email protected] (Ingrid Sys) – tel. 09.380.30.72 – gsm 0474.60.18.69

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...