Proefopstelling schoolstraten in Astene en Gottem

Bij de start van het nieuwe schooljaar voert stad Deinze in Astene en Gottem als proefproject een maand lang een schoolstraat in ter hoogte van de scholen. Zo kunnen de kinderen in alle veiligheid naar school. Het project wordt nadien geëvalueerd.


“Het begin en einde van een schooldag gaat gepaard met heel wat autoverkeer aan de schoolpoorten. Het kan er soms hectisch aan toe gaan. Auto’s komen en gaan, durven ook al eens fout te parkeren, … hiervoor zoekt de stad naar oplossingen” zegt burgemeester Jan Vermeulen.
“Een schoolstraat is hiertoe een mogelijkheid. Dit is een straat aan de school die een half uur voor en na schooltijd wordt afgesloten voor alle gemotoriseerd verkeer, behalve hulpdiensten” licht schepen van mobiliteit Bart Van Thuyne toe. Het biedt volgende voordelen:

 • Veiliger voor voetgangers, fietsers en de schoolkinderen
 • Minder uitlaatgassen, minder fijn stof en een betere luchtkwaliteit, zowel aan de schoolpoort als in de
  klassen
 • Betere bereikbaarheid voor de hulpdiensten
 • Meer beweging voor ouders en kinderen
  “De veiligheid voor kinderen primeert” stelt schepen van onderwijs Trees Van Hove. “Daarom voeren we bij wijze van proefproject in Astene (Nieuwstraat, tussen Pauwshof en de Vrouwenstraat) en Gottem (Ardense Jagersstraat, tussen de Oude Heirbaan en de Polderweg) vanaf de start van het schooljaar een maand lang een schoolstraat in”.
  Bewoners mogen stapvoets de schoolstraat uitrijden, fietsers en voetgangers hebben uiteraard voorrang.
  Inrijden in de schoolstraat kan niet een half uur voor en na schooltijd.
  Na afloop van de proefperiode evalueert de stad het project met alle betrokkenen.

Vrijwilligers met een passie voor #Deinze

Wil je mee helpen aan dit vrijwilligersinitiatief contacteer ons en maak ook deel uit van deze gekke bende!

Dit vind je misschien ook leuk...